GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen

Izvor: Ivana Pavlović

09:06

Kulinarski globus 0

Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.

germknedle
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 220 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 g puter
  • kašika šećera
  • pola kašičice soli

Za preliv:

  • 4 žumanca
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 150 g putera
  • 200 g badema
  • džem od šljiva

Za posipanje

  • mak

Priprema:
Kvasac razmutite sa kašikom šećera i ostavite 15 minuta na toplom, da se aktivira. U jednoj posudi pomešajte brašno, so, mleko, jaja, otopljeni puter. Tome dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se diže oko pola sata. Na radnoj površini udvostručeno testo podelite na 4 dela. Od svake četvrtine napravite po 4 loptice pa nafilujte džemom od šljiva. Germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, probodite čačkalicom na nekoliko mesta, da ne bi previše narasle. Kuvajte ih u posoljenoj ključaloj vodi oko 10 minuta, uz okretanje. Žumanca, šećer, mleko, puter, bademe i džem umutite pa prelijte preko knedli. Pospite germknedle makom i služite.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading