SLAVSKI KOLAČ SA VANILINIM EKSTRAKTOM Mirisan i neodoljiv, dobićete brojne pohvale od gostiju

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Zamirisaće cela kuća na vanilu, a ukrasiće svaku slavsku trpezu.

slavski kolač
Shutterstock

Potrebno je

  • 1800 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 180 g šećera + 1 kašika
  • 120 g putera
  • 3 žumanca + 1 belance
  • 475 ml mlakog mleka
  • 1 pakovanje suvog kvasca (2 ¼ kašičice)
  • 1 limun (korica i sok)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

U jednoj posudi pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i 120 ml mlakog mleka. Ostavite na stranu. U zasebnoj posudi umutite 3 žumanca i jedno belance, ​​ekstrakt vanile i dodajte ostatak mlakog mleka. Promešajte dobro, pa ostavite sa strane. U trećoj, velikoj posudi, pomešajte brašno, puter, šećer, so, rendanu koricu i limunov sok. U brašno umešajte mešavinu kvasca sa jajima i mlekom, pa mešajte do 10 minuta. Prebacite u podmazanu posudi i ostavite sat vremena, da naraste. Malo testa odvojite za pletenicu i dekoraciju, pa ponovo kratko zamesite. Stavite u okrugli pleh obložen pek papirom. Odvojeno testo upletite u pletenicu pa omotajte oko kolača, a tako napravite i krst., pa ga stavite u sredinu. Ostavite sat vremena da naraste. Premažite mešavinom umućenog jajeta sa kašikom mleka. Pecite slavski kolač oko sat vremena, sat i 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 176 stepeni. Zatim izvadite i ostavite da se prohladi. Prijatno!

Komentari (0)

Loading