SLAVSKI KOLAČ SA VANILINIM EKSTRAKTOM Mirisan i neodoljiv, dobićete brojne pohvale od gostiju
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a ukrasiće svaku slavsku trpezu.
Potrebno je
- 1800 g brašna
- 1 kašičica soli
- 180 g šećera + 1 kašika
- 120 g putera
- 3 žumanca + 1 belance
- 475 ml mlakog mleka
- 1 pakovanje suvog kvasca (2 ¼ kašičice)
- 1 limun (korica i sok)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
U jednoj posudi pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i 120 ml mlakog mleka. Ostavite na stranu. U zasebnoj posudi umutite 3 žumanca i jedno belance, ekstrakt vanile i dodajte ostatak mlakog mleka. Promešajte dobro, pa ostavite sa strane. U trećoj, velikoj posudi, pomešajte brašno, puter, šećer, so, rendanu koricu i limunov sok. U brašno umešajte mešavinu kvasca sa jajima i mlekom, pa mešajte do 10 minuta. Prebacite u podmazanu posudi i ostavite sat vremena, da naraste. Malo testa odvojite za pletenicu i dekoraciju, pa ponovo kratko zamesite. Stavite u okrugli pleh obložen pek papirom. Odvojeno testo upletite u pletenicu pa omotajte oko kolača, a tako napravite i krst., pa ga stavite u sredinu. Ostavite sat vremena da naraste. Premažite mešavinom umućenog jajeta sa kašikom mleka. Pecite slavski kolač oko sat vremena, sat i 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 176 stepeni. Zatim izvadite i ostavite da se prohladi. Prijatno!
ITALIJANSKA KARBONARA Ovako se pravi po originalnom receptu, najkremastija koju ste jeli do sada
Sočno jelo za prave gurmane, nestaće sa stola odmah.
SLAVSKI KOLAČ SA VANILINIM EKSTRAKTOM Mirisan i neodoljiv, dobićete brojne pohvale od gostiju
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a ukrasiće svaku slavsku trpezu.
KESTEN NE ZOVU DŽABE KRALJEM JESENI Ali ako imate ove bolesti, najbolje je da ga ne konzumirate
Kesten možete da jedete kuvan, pečen ili u desertima, i mnogima je omiljena sezonska namirnica.
PADOBRANCI Jugoslovenski slatkiš koji su pravile sve bake, sa sočnim filom, odmah vraća u dane detinjstva
Sočni i slatki sitni kolači, ukusa koji priča priče.
NEODOLJIVA JESENJA SALATA Sa sirom i jajima, nema kremastije, a pravi se nikad lakše
Služite je samostalno ili dodajte kao prilog, svaki zalogaj je raj za nepca.
Komentari (0)