SLAVSKI KOLAČ SA VANILINIM EKSTRAKTOM Mirisan i neodoljiv, dobićete brojne pohvale od gostiju
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a ukrasiće svaku slavsku trpezu.
Potrebno je
- 1800 g brašna
- 1 kašičica soli
- 180 g šećera + 1 kašika
- 120 g putera
- 3 žumanca + 1 belance
- 475 ml mlakog mleka
- 1 pakovanje suvog kvasca (2 ¼ kašičice)
- 1 limun (korica i sok)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
U jednoj posudi pomešajte kvasac sa kašičicom šećera i 120 ml mlakog mleka. Ostavite na stranu. U zasebnoj posudi umutite 3 žumanca i jedno belance, ekstrakt vanile i dodajte ostatak mlakog mleka. Promešajte dobro, pa ostavite sa strane. U trećoj, velikoj posudi, pomešajte brašno, puter, šećer, so, rendanu koricu i limunov sok. U brašno umešajte mešavinu kvasca sa jajima i mlekom, pa mešajte do 10 minuta. Prebacite u podmazanu posudi i ostavite sat vremena, da naraste. Malo testa odvojite za pletenicu i dekoraciju, pa ponovo kratko zamesite. Stavite u okrugli pleh obložen pek papirom. Odvojeno testo upletite u pletenicu pa omotajte oko kolača, a tako napravite i krst., pa ga stavite u sredinu. Ostavite sat vremena da naraste. Premažite mešavinom umućenog jajeta sa kašikom mleka. Pecite slavski kolač oko sat vremena, sat i 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 176 stepeni. Zatim izvadite i ostavite da se prohladi. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNI SLAVSKI KOLAČ Uspeva i početnicima, a mekan i sočan
Pravi se lako, a osvaja ukusom.
NAJMEKŠI SLAVSKI KOLAČ ZA SPASOVDAN Recept za početnike posle kog ćete zaboraviti na sve ostale
Vredi svakog uloženog truda, a gosti će biti oduševljeni.
NAJUKUSNIJI SLAVSKI KOLAČ ZA ĐURĐEVDAN Napravite ga ovako i gosti će biti oduševljeni
Mekan i sočan, ukrasiće slavsku trpezu.
TAJNI SASTOJAK ZA SLAVSKI KOLAČ Biće aromatičan i ukusan, a nema ko vam neće tražiti recept
Potrebna je samo 1 kašičica, a totalno će promeniti ukus.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)