LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.

lincer torta
Shutterstock

Vremenom je džem od ribizla zamenio onaj od malina.

Potrebno je

  • 250 g mekanog putera
  • 250 g mlevenih badema
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 1 puna kašika kakao praha
  • cimet
  • malo mlevenog karanfilića
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje

Za fil:

  • 200 ml džema od malina

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite puter, bademe, brašno. šećer, kakao, cimet, karanfilić i jaje. Zamesite testo, pa 3/4 stavite u pleh obložen pek-papirom. Džem nanesite preko testa pa ravnomerno rasporedite i razvucite do uzdignutih ivica. Od ostatka testa napravite tračice pa ih stavljajte popreko preko džema, da dobijete mrežu. Pecite tortu oko sat vremena, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Posle 15 minuta proverite da li je temperatura prejaka. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

germknedle

AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

15:00

8 decembar, 2024

Sezonski recepti

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

Komentari (0)

Loading