OMILJENI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA Neprevaziđena starinska poslastica koja se pravi od samo 5 sastojaka

Slobodanka Ćorić

17:05

Sezonski recepti 0

Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje

šnenokle
Shutterstock

Ako ste u potrazi za ukusima koji vas podsećaju na detinjstvo, ovaj recept za šnenokle je savršen izbor. Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje. Ukusne i lagane, šnenokle su savršen desert za sve generacije, koji nas podseća na tople trenutke provedene u porodičnom okruženju.

Sastojci:

1 litar mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike brašna

Priprema:

Prvo odvojite žumanca od belanaca. U međuvremenu, sipajte mleko u šerpu i stavite ga na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, umutite belanca do čvrstog stanja. Čim mleko počne da vri, belanca će biti umućena, spremna za sledeći korak.

Smanjite jačinu ringle na najmanje i, koristeći supenu kašiku, pažljivo ubacujte knedle od umućenih belanaca u vruće mleko. Knedle će početi da narastaju, a kada se to desi, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane.

Gotove knedle vadite rešetkastom kašikom iz šerpe i stavljajte ih u čanče ili posudu iz koje ćete služiti kolač. Mleko potom sklonite sa vatre.

U žumanca dodajte šećer i vanilin šećer, pa ih dobro umutite dok ne postanu penasta. Zatim dodajte dve pune kašike brašna. Brašno prvo umešajte lagano varjačom, a zatim mikserom da bi se dobila glatka smesa.

U dobijenu smesu ulijte dve kutlače toplog mleka i promešajte varjačom dok se sve ne sjedini.

Mleko vratite na ringlu na vrlo tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem dok ne postignete željenu gustinu – kremasti, gusti krem.

Čim krem bude gotov, prelijte njime poređane knedle i ostavite da se dobro ohladi.

Komentari (0)

Loading