SOGAN DOLMA Turski specijalitet pravi je raj za nepca, ukusa koji se pamti
Sočno i slasno jelo, prste da poližete.
Potrebno je:
- 6 većih glavica crnog luka
- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g pirinča
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice sitno seckanog peršuna
- maslinovo ulje
- 500 ml povrtnog bujona
- 1 kašika sosa od paradajza
- so
- biber
Priprema:
Vodu sipajte u dublju šerpu pa zakuvajte. Oljuštite glavice crnog luka pa kad voda provri dodajte cele glavice i kuvajte 10 minuta, dok ne omekšaju. Onda izvadite glavice i ostavite da se ohlade. Sitno seckan beli luk propržite na maslinovom ulju pa zasebno pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi beli luk, sos od paradajza, suvi peršun, so i biber. Dobro promešajte. U vatrostalnu posudu stavite malo ulja pa naređajte punjeni luk. Nalijte povrtnim bujonom do vrha, tj.nivoa luka. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi pola sata do 40 minuta, sve dok pirinač ne bude gotov. Ostavite da se sogan dolma malo prohladi pa služite toplo.
Možda vas zanima:
SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike
POSNA SARMA UKUSNIJA OD KLASIČNE Baš ovako su je pravile domaćice u Jugoslaviji
Ručak koji greje dušu i telo.
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
SOGAN DOLMA SE TOPI U USTIMA A zbog neodoljivog mirisa i komšije dolaze nepozvane
Za savršen nedeljni ručak.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)