SOGAN DOLMA Turski specijalitet pravi je raj za nepca, ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Sočno i slasno jelo, prste da poližete.

sogan dolma
Shutterstock

Potrebno je:

  • 6 većih glavica crnog luka
  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g pirinča
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice sitno seckanog peršuna
  • maslinovo ulje
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 1 kašika sosa od paradajza
  • so
  • biber

Priprema:

Vodu sipajte u dublju šerpu pa zakuvajte. Oljuštite glavice crnog luka pa kad voda provri dodajte cele glavice i kuvajte 10 minuta, dok ne omekšaju. Onda izvadite glavice i ostavite da se ohlade. Sitno seckan beli luk propržite na maslinovom ulju pa zasebno pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi beli luk, sos od paradajza, suvi peršun, so i biber. Dobro promešajte. U vatrostalnu posudu stavite malo ulja pa naređajte punjeni luk. Nalijte povrtnim bujonom do vrha, tj.nivoa luka. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi pola sata do 40 minuta, sve dok pirinač ne bude gotov. Ostavite da se sogan dolma malo prohladi pa služite toplo. 

Čokolada od pistaćija 🍫 Sastojci: 200g čokolade za topljenje 50g pistaći kreme Dekoracija po želji (indijski orah, badem, gumene bombone) Priprema: 1. Topite čokoladu na pari dok se ne otopi. 2. Pripremite kalup i prelijte otopljenom čokoladom. 3. Preko čokolade sipajte pistaći kremu i napravite šare po želji. 4. Dodajte dekoraciju po izboru (gumene bombone, indijski orah, badem). 5. Stavite u zamrzivač na 15 minuta da se stegne. Brza i jednostavna čokolada, spremna za nekoliko minuta! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #recept #cokolada #viral #viralvideo #fyp #foryou ♬ original sound - Moja Trpeza Watch on TikTok

 

Komentari (0)