ZDRAVA ZAPRŠKA, BEZ BRAŠNA Ova zdrava namirnica će vam zgusnuti jelo za sekund
Potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima

Kada su želele zgusnuti supu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te je dodavale u jelo.
Možda vas zanima:

VRSNE DOMAĆICE OBAVEZNO STAVLJAJU 1 SASTOJAK U GRAŠAK Ne treba vam zaprška, odmah će se zgusnuti
Iskusne domaćice imaju trik kako da bude gust

SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje

SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke

PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela “na kašiku”, koje su prepune belančevina.
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.
Reč je o lagano svarljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija te otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.
Crveno sočivo nije potrebno potapati satima pre termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili graškom, a da biste je skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.
Što trebate uraditi?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.
Tokom termičke obrade sočivo će “popiti” dobar deo tečnosti u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.
Koliko sočiva mi treba za zgušnjavanje jela?
Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.
Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.

HRSKAVI KROMPIR IZ RERNE Miriše na Grčku, a nikad slasniji, za savršenu večeru
Pravi se lako, a osvaja ukusom.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Gosti će je obožavati, a skroz je kremasta i slasna
Služite uz meso ili ribu.

ČUVENA LINCER TORTA Recept iz 1653 godine koji domaćice međusobno dele
Čuvena austrijska poslastica neobičnog izgleda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

HRSKAVI KROMPIRIĆI SA PARMEZANOM Prave se lako, a pojedu u slast
Super za ručak ili večeru, ukućani će biti oduševljeni.

BELA KREM ČORBA Krepi organizam u trenu, a svečana i neodoljiva
Sočna čorba od krompira zagrejaće vam dušu i telo.
Komentari (0)