ODUŠEVITE SVOJE GOSTE OVIM DEZERTOM Torta Ledeno carstvo za svaku priliku

Marija Bulić

15:30

Slatki kutak 0

Ovaj kolač sa bogatim slojevima, glazurom i dekoracijom od marcipana i badema donosi pravo uživanje

torta
Shutterstock

Torta "Ledeno Carstvo" savršena je poslastica za posebne prilike, kao što je krsna slava.

Ovaj kolač sa bogatim slojevima, glazurom i dekoracijom od marcipana i badema donosi pravo uživanje za vaše nepce i stvoriće pravi magični ugođaj na trpezi.

Uživajte u ovom slatkom delikatesu koji će oduševiti vaše goste.

torta Shutterstock
 

Torta Ledeno Carstvo

Sastojci:

250 g omekšanog putera
300 g žutog šećera
100 g običnog jogurta
3 kašike ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
4 jajeta
300 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g džema od kajsije

Za vrh torte:

150 g marcipana
100 g prženih badema u listićima
Kakao prah (za posipanje)

Za glazuru:

200 g putera
500 g šećera u prahu
75 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
½ kašičice ekstrakta badema

Za dekoraciju:

1 belance
100 g šećera
8 grančica ruzmarina
50 g brusnica

Priprema:

Priprema testa:

Podmažite dva okrugla kalupa za tortu i obložite ih papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180°C.
Umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Sipajte jogurt, ulje, vanilu i jaja, pa sve dobro promešajte.
Dodajte brašno i prašak za pecivo, mešajte dok ne postane glatko.
Podelite smesu u kalupe i pecite 25 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.

Priprema dekoracije:

Umutite belance i premažite grančice ruzmarina i brusnice u belancu, pa pospite šećerom. Ostavite da se osuše.
Razvaljajte marcipan u obliku jajeta i utisnite bademe da izgledaju kao šišarke. Pospite kakao prahom.

Priprema glazure:

Umutite puter, šećer u prahu, mleko, vanilu i ekstrakt badema dok smesa ne postane glatka.

Stavite prvi patišpanj na tanjir i premažite sa 6 kašika glazure. Dodajte džem od kajsije, pa stavite drugi patišpanj.

Preostalu glazuru stavite na vrh i strane torte, ostavljajući da se blago vidi kroz sloj glazure, kao mraz.

Na vrh torte stavite marcipanske šišarke i pospite grančicama ruzmarina i brusnicama.

 

Torta je sada spremna za serviranje!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading