ZABORAVITE SLADOLED Ovaj starinski desert je puno kremastiji, ukusniji i jednostavan za pripremu

Slobodanka Ćorić

14:07

Slatki kutak 0

Pripremite se za pravi užitak i vratite se trenucima kada su se slatkiši pravili s puno ljubavi i pažnje

šnenokle
Shutterstock

Ako volite tradicionalne, lagane i kremaste deserte koji bude uspomene iz detinjstva, pravo je vreme da se podsetite šnenokli – starinske poslastice koja nikada ne izlazi iz mode.

Ovaj neodoljivi desert, poznat i kao „plutajuće ostrvo“, osvojiće vas svojom nežnošću i bogatim ukusom, a priprema je jednostavna čak i za one bez mnogo iskustva u kuhinji.

Pripremite se za pravi užitak i vratite se trenucima kada su se slatkiši pravili s puno ljubavi i pažnje.

Sastojci:

Za mlečni krem (žumanca):

1 l mleka

6 žumanaca

6 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašika gustina (ili brašna)

Za sneg od belanaca:

6 belanaca

6 kašika šećera

Priprema:

1. Napravite sneg od belanaca:
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Kada masa postane sjajna i čvrsta, stavite mleko da provri.

Kada provri, smanjite temperaturu i kašikom vadite „knedle“ od snega, pa ih spuštajte u mleko. Kratko kuvajte s obe strane – po 15–20 sekundi, zatim ih izvadite na tanjir. Ponavljajte dok ne iskoristite sav sneg.

2. Pripremite krem:
Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Dodajte malo vrelog mleka u smesu, promešajte, pa sve vratite u šerpu sa mlekom i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Mešajte stalno da ne zagori.

Kada se krem zgusne, sipajte ga u činije ili šolje, poređajte „ostrva“ od belanaca preko i ostavite da se dobro ohladi.

Komentari (0)

Loading