POSNA PITA SA MAKOM BOLJA OD SVAKE ŠTRUDLE Čarolija ukusa u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Mirisna i sočna, nećete moći da prestanete da jedete.

posna pita sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

  •  250 ml čaja od kamilice
  • 150 ml ulja
  • 20 g kvasca
  • 3 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • narendana korica od limuna
  • 500 g brašna tip 500


Za fil: 

  • 300 g mlevenog maka
  • 3 kašike džema od šipurka ili kajsija
  • 3 kašike šećera
  • Za dekoraciju: 
  • 3 kašike džema
  • mleveni orasi

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Napravite čaj od kamilice pa ga ostavite dok ne bude mlak. U jednu posudu sipajte čaj pa dodajte šećer, mrvljen kvasac, promešajte, pa dodajte 1 kašiku brašna. Dobro sjedinite pa kad kvasac nadođe narendajte koru limuna, dodajte ulje, so, vanilin šećer i postepeno dodajte ostatak brašna. Promešajte dobro, pa zamesite testo. Onda ga pokrijte i ostavite na toplom sat vremena, da naraste. Džem pomešajte sa mlevenim makom i malo vruće vode. Dobro promešajte. Zatim testo premesite pa podelite na 3 jednaka dela. Razvucite ga oklagijom na veličinu pek papira. Ubacite koru u pleh obložen pek papirom pa preko nanesite fil. Onda ređajte redosledom druga kora-fil-treća kora. Zadnju koru poprskajte sa malo tople vode. Pecite pitu oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, s tim da je posle 10 minuta prekrijete folijom. Na kraju, premažite džemom i mlevenim orasima.

 

Komentari (0)

Loading