ČOKOLADNA TORTA ZBOG KOJE I KOMŠIJE DOLAZE NEPOZVANE Neprevaziđeni klasik

Ivana Pavlović

09:10

Slatki kutak 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

hilandar torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 240 g putera, omekšanog
  • 710 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 10 ml ekstrakta vanile
  • 630 g običnog brašna
  • 180 g kakaoa za pečenje
  • 15 ml sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 315 ml pavlake
  • 315 ml ključale vode

Za glazuru:

  • 118 g putera, isečenog na kockice
  • 85 g crne čokolade, iseckane
  • 85 g poluslatke čokolade, iseckane
  • 570 g šećera u prahu
  • 240 ml pavlake
  • 10 ml ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Tri kalupa za pečenje obložite pek-papirom. Umutite puter sa smeđim šećerom, oko 5-7 minuta. Onda dodajte jedno po jedno jaje, uz mešanje nakon svakog dodavanja. Dodajte vanilu. Zasebno pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Naizmenično dodajte pavlaku, uz mešanje. Izlijte smesu u plehove obložene pek-papirom. Pecite od 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se ohladi u posudama, pa prebacite na rešetku. Otopite puter s čokoladom, pa mešajte dok smesa ne postane glatka. Zasebno sjedinite šećer u prahu, pavlaku i vanilu. Zatim dodajte čokoladnu mešavinu; uz mešanje dok ne postane glatko. Premažite glazuru preko torte.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading