ŠNENOKLE Bakin recept za omiljen starinski desert koji se topi u ustima

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Šnenokle ili "plutajuća ostrva" su francuski desert koji se pravi od snega od belanaca i vanilinog krema.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je

  • 4 jaja 
  • 100 g šećera
  • oko 2 l mleka
  • 1,5 kašika brašna 
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom belanca u čvrstu smesu. Sipajte mleko i vanilin ekstrakt u dublju šerpu pa stavite na ringlu da provri. Potom smanjite temperaturu, pa kašikom vadite belanca i pažljivo spuštajte u vruće mleko. Kuvajte šnenokle po minut i po sa svake strane, izvadite iz mleka, i ređajte u činiju. Zasebno, u posudi, umutite žumanca sa šećerom. Zatim dodajte brašno i 2 kašike mleka u kojem ste kuvali šnenokle. Promešajte dobro. Mleko od šnenokli stavite na ringlu da provri, ali smanjite temperaturu. Postepeno dodajte smesu sa žumancima, uz neprestano mešanje, i kuvajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Hladnim prelivom prelijte šnenokle. Ostavite u frižideru da se prohladi. Prijatno!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading