PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!

Izvor: Marija Bulić

09:00

U sosu sa 0

Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.

punjene paprike
Shutterstock

Punjenje paprike je jedan od omiljenih specijaliteta srpske kuhinje, a često se priprema u svim delovima zemlje, naročito u zimskom periodu.

Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.

Pripremićemo klasičan recept sa mesom i pirinčem, koji se potom krčka u paradajz sosu.

punjene paprike Shutterstock
 

Sastojci:

8-10 crvenih paprika (po mogućstvu većih)
500 g mlevenog mesa (najčešće mešavina svinjskog i goveđeg mesa)
1 šolja pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jaja
So, biber, suvi začin po ukusu
1/2 kašičice crvene paprike (slatke)
1 kašičica aleve paprike
2 paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza)
1-2 kašičice brašna
2-3 kašike ulja
1,5 l vode ili supa (povrtna ili mesna)

Priprema:

Operite paprike, isečite im vrh i pažljivo odstranite seme. Pazite da ne oštetite samu papriku, jer ćete je kasnije puniti. Ostavite ih sa strane.

U tavi zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno iseckan beli luk i propržite još minut. Zatim, dodajte mleveno meso i propržite dok ne dobije lepu boju.

Dodajte pirinač, crvenu papriku, alevu papriku, so, biber i suvi začin po ukusu. Sve dobro promešajte i propržite još nekoliko minuta. Dodajte jaja i dobro promešajte kako bi se smesa povezala.

Svaku papriku napunite pripremljenim filom, pazeći da ne prepunite, da bi paprika zadržala oblik. Zatvorite ih sa vrhom koji ste odrezali ili možete koristiti čačkalice da se zatvore.

U velikoj šerpi zagrejte malo ulja i propržite seckane paradajze. Dodajte malo soli, bibera i suvi začin po ukusu. Smesa treba da se zgusne. U dodajte malo brašna da se sos zgusne, a zatim sve prelijte u šerpu u kojoj ćete kuvati paprike.

Stavite punjene paprike u šerpu i prelijte ih prethodno pripremljenim paradajz sosom. Dodajte vodu ili supu, tako da tečnost prekriva paprike. Pokrijte šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat dok paprike ne postanu mekane i fil nije dobro skuvan.

Punjenje paprike se obično služi uz krompir pire ili domaći hleb. Poslužite uz čašu domaće rakije ili vino po izboru.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading