DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.


Piše: Ivana Pavlović
Ako volite čokoladne poslastice, saher tortu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Danijela Šoškić iz Požarevca, majka, supruga, diplomirani muzički pedagog i profesorka solfeđa. Autorki Instagram stranice „pipikina kuhinja“ ljubav prema kuvanju prenela je majka čije recepte i danas koristi. Suprug i deca su joj najveća podrška.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Saher tortu je često spremala moja mama. Ne sećam se tačno kada sam je prvi put probala, ali bilo je to 80-ih godina prošlog veka. Iako sam bila u Beču nekoliko puta, nikad nisam imala dovoljno vremena da čekam u redu ispred Saher hotela kako bih ušla unutra i probala originalnu saher tortu. Kada sam diplomirala, moja mama je za moju skromnu proslavu u studentskom domu spremila kiflice, pite, mini-sendviče i saher tortu ali kao kolač, pa je prelila crnom i belom čokoladom.
Koju čokoladu koristite i da li je vrsta čokolade bitna za ovu tortu?
- Uvek koristim crnu čokoladu sa minimum 40-45 odsto kakaoa. Uglavnom kupujem austrijsku čokoladu u lokalnim radnjicama, ali i druge čokolade koje su na akciji u većim marketima.
Da li ste nekada pravili ovu tortu sa margarinom umesto putera?
- Umesto maslaca, može se koristiti i margarin i tu razliku će primetiti samo vrhunski sladokusci ili osobe koje samo maslac koriste u ishrani.
Koji džem koristite? Da li ste nekada pravili sa drugom vrstom džema?
- Uvek koristim domaći džem od kajsija, nisam probala da napravim tortu sa džemom od nekog drugog voća. Kombinacija kiselkastog džema i crne čokolade za mene je izvanredan spoj.
Koja je tajna savršene čokoladne glazure?
- Glazuru pravim od crne čokolade istopljene na ulju, ne dodajem vodu, šećer, maslac… Kad se glazura lepo stegne, pre sečenja svakog parčeta nož operem vrelom vodom i obrišem ubrusom (tako glazura manje puca).
U kojim prilikama biste gostima poslužili saher tortu?
- Saher tortu bih poslužila u svakoj prilici: od deserta na nedeljnom ručku do rođendana, slave, velikih praznika.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ove torte? Ili pogodnu za dijabetičare?
- Postoje i posne varijante saher torte bez jaja, kao i za dijabetičare, u kojima se umesto šećera koriste veštački zaslađivači kao i džem za dijabetičare, ali ja nikad nisam pravila takve torte.
Odakle ljubav prema kuvanju?
- Ljubav prema kuvanju nasledila sam od mame koja je sve spremala sa uživanjem. Mama je rano umrla, pre 24 godine, ali je ostavila mnoštvo recepata, zapisanih ili iseckanih iz raznih časopisa i novina. U vreme kada smo bili pod embargom, često je nakon svog posla farmaceutskog tehničara spremala kolače, torte, peciva (što bi danas rekli: „Ketering za sve vrste slavlja“) kako bi povećala kućni budžet. Od prijatelja koji su radili u inostranstvu poručivala je sve čega ovde nije bilo, posebno razne ukrase za dekoraciju torti i kolača. Često pominjemo mamu i sigurni smo da bi do sada imali razrađen porodični biznis da je mama živa.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Kuvanje je moj hobi i u kuhinji provodim dosta vremena, posebno kada smo svi na okupu. Uživam u spremanju i deljenju hrane i nikad mi nije bilo teško da spremim nešto što moji ukućani ili neko iz familije poželi (za tatu razne pite, za porodicu mog brata kiflice ili bilo šta od testa, bajadere, knedle sa šljivama…)
Za sina mora da bude domaća supa, a za ćerku celer čorba. Suprug voli sve što spremam.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Volim da isprobavam tradicionalna jela drugih zemalja i neretko kad se vratim sa nekog putovanja na mom profilu osvane neki recept iz zemlje u kojoj sam bila.
Da li više volite da spremate, slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Volim tradicionalna jela domaće kuhinje - pasulj, paprikaš, sarme od kupusa, zelja, podvarak, punjene paprike, sladak kupus, ćufte u sosu, đuveč, pilav, ali volim i jela koja se brzo spremaju.
Recept
Saher torta
- 6 jaja
- 150 g čokolade
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 30 g prah-šećera
- aroma vanile
- prašak za pecivo
- 300 g džema od kajsije
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Prvo odvojte žumanca od belanaca. Čokoladu otopite na pari. Maslac penasto umutite sa šećerom pa dodajte žumanca, vanilu arome i otopljenu čokoladu. Sve dobro umutite. Smesu izlijte u kalup obložen pek-papirom. Pecite koru oko 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 do 170 stepeni. Čačkalicom proverite da li je pečena. Presecite koru napola. Zatim 300 g džema od kajsije zagrejte u šerpici sa 3 kašike vode. Premažite koru toplim džemom, u debljem sloju, stavite drugi deo kore pa premažite celu tortu ostatkom džema. Ostavite u frižideru, pa pripremajte glazuru. Na pari otopite 150 g crne čokolade sa 4 kašike ulja. Kad se otopi i malo prohladi, polako prelijte tortu - gornji deo ne dirajte, glazura će se sama poravnati, a okolo razmažite po obodu.
Možda vas zanima:

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

SAHER TORTA Najpoznatija austrijska čokoladna torta nastala 1832 godine, za sve svečanosti
Osmislio je 1832.godine Franc Zaher za kneza Meternika u Beču.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca

POLICAJKA TORTA SAVRŠENA ZA USKRŠNJU I SLAVSKU TRPEZU Prepuna čokolade i različitih filova
Ako volite jake, čokoladne torte, policajka tortu ćete obožavati.

DOMAĆI MAJONEZ Zdraviji i ukusniji od onog kupovnog, a treba vam samo pola minuta
Dodaće na ukusu svakom jelu.

BEŠAMEL SOS Super ide uz meso i povrće i daje šmek svakom jelu
Dodajte uz ćufte i uživajte u ukusnom jelu.

SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.

SOJA SOS Posan i slasan, daće šmek svakom jelu
Gotov za tili čas, a super ide uz pirinač, meso i mnoga druga jela.
Komentari (0)