STEFANOVA KREMASTA TORTA OD PALAČINKI Savršen spoj vanile i malina u poslastici koja se ne odbija

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Stefana Mitrovića iz Beograda

torta od palačinki
Privatna arhiva/Stefan Mitrović
torta od palačinki Privatna arhiva/Stefan Mitrović
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Savršen spoj najmekše palačinke, najkremastijeg pudinga od vanile i osvežavajućeg malina fila. Ovim rečima bi mogla da se opiše torta od palačinki koja je savršen izbor za letnje rođendane i proslave - nije teška, a izgleda efektno. Recept nam je dao Stefan Mitrović iz Beograda, autor profila tvojzdravobrok. Ljubitelj zdravih, ukusnih  i pristupačnih jela koje svako može da napravi, bavi se digitalnim marketingom, a odskoro je pokrenuo platformu koja povezuje ljude s predivnim mestima za odmor u prirodi, od vikendica i brvnara do luksuznih vila.

 

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?

- Prvi put sam sličnu tortu od palačinki video pre nekoliko godina u jednom stranom magazinu o desertima. Tada mi se dopala ideja o slojevima palačinki kao biskvita, delovalo je nežno, kremasto i savršeno za leto. Vremenom sam recept menjao, unapređivao i prilagodio svom ukusu, a spoj vanila kreme i malina se pokazao kao pun pogodak.

 

Koja je tajna savršenog testa za palačinke?

- Tajna je u balansu između jaja, mleka i brašna. Testo treba da bude dovoljno retko da se samo razlije po tiganju, ali ne previše da ne bude bez strukture. Volim da dodam i malo rastopljenog putera u smesu jer daje bogatiji ukus i sprečava lepljenje. Najvažnije je da testo odmori makar 30 minuta, tada se gluten opusti, a palačinke budu elastične i fine.

 

Da li koristite jaja sobne temperature ili direktno iz frižidera?

- Kad imam vremena, uvek ih ostavim da budu sobne temperature. Lakše se umute i sve se bolje poveže. Ako sam u žurbi, stavim ih u mlaku vodu nekoliko minuta i to reši stvar. Sitnica, ali zaista pravi razliku u teksturi testa.

 

Kako da nam palačinke ne pucaju i ne lepe se za tiganj?

- Dobro zagrejan tiganj je ključ. Treba da bude vruć, ali ne previše. Prvu palačinku uvek koristim kao probnu i tada najčešće podmažem tiganj. Koristim i malo putera u samoj smesi, tako da kasnije gotovo da ne moram dodatno da mažem tiganj.

 

Šta ako se stvore grudvice u testu?

- Najbolje rešenje je blender, smesa bude potpuno glatka za manje od minuta. Ako se muti ručno, važno je da se brašno postepeno dodaje u mokre sastojke, a ne obrnuto. Ako grudvice ipak ostanu, procedim testo kroz sito i sve bude u redu.

 

Da li hladite pre filovanja ili filujete vruće palačinke?

- Uvek ih hladim, naročito kada se torta slaže s kremom. Topla palačinka bi mogla da rastopi fil i pokvari strukturu. Kad su hladne, slojevi ostaju postojani, a torta lepše izgleda i lakše se seče.

 

Da li ste nekada pravili s drugim sastojcima? Ako jeste, s kojim sastojcima? I koliko se razlikovao ukus?

- Jesam, nekada umesto vanila kreme napravim lagani čokoladni mus ili krem od maskarponea i bele čokolade, a leti je odlična i kombinacija s pireom od bresaka ili manga. Svaka verzija ima svoj šarm, ali ova s vanilom i malinama mi je omiljena jer daje svežinu i nežan kontrast između slatkog i blago kiselkastog. Ukus tada postane složeniji, ali i dalje lagan.

 

Da li se može koristiti neka druga vrsta brašna i ako može, koju biste preporučili i koliko bi to uticalo na ukus?

- Može, ja ponekad koristim mešavinu pšeničnog i speltinog brašna u odnosu 3 prema 1. Spelta doda malo orašastiji ton, a tekstura ostane glatka. Integralno brašno takođe može, ali bi tada palačinke bile nešto teže i manje elastične, pa preporučujem da se kombinuje s belim.

 

Da li je moguće napraviti ove palačinke u posnoj verziji, i ako jeste, koje sastojke biste koristili?

- Naravno. Umesto mleka može se koristiti biljno mleko poput bademovog ili sojinog, a jaja se mogu zameniti pireom od banane ili lanenim jajima (mleveni lan i voda). Umesto putera koristim ulje ili biljni margarin, i iako se ukus ne razlikuje drastično, tekstura bude nešto mekša i manje masna. Posna verzija je odlična za one koji poste, ali i za vegane.

 

Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?

- Zanimljivo pitanje, ali iskreno trudim se da nijedno jelo ne bude previše zahtevno. Možda neka torta sa više koraka deluje komplikovano na prvi pogled, ali sve što pravim pokušavam da pojednostavim tako da i neko ko prvi put kuva ili peče može da uspe. Verujem da kuvanje ne mora biti stresno, dobra priprema, jasni koraci i volja su dovoljni za sjajan rezultat.

 

Sastojci

Za palačinke:

  • 800 ml punomasnog mleka
  • 150 ml vode
  • 6 jaja
  • 75 g šećera
  • 400 g brašna
  • 1 kašika vanile
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašika otopljenog putera

Za vanila krem (pastry cream):

  • 700 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 38 g gustina
  • 6 žumanaca
  • 2 cela jajeta
  • 40 g putera
  • 1,5 kašičica vanilinog ekstrakta ili paste
  • 250 ml hladne pavlake
  • 1 kašičica vanile (za pavlaku)

Za sos od malina:

  • 150 g smrznutih malina
  • 40 g šećera
  • 10 ml vode
  • Za dekoraciju:
  • 1 šolja pavlake
  • 50 g šećera
  • sveže maline (ili bobičasto voće)

Priprema:

Sve sastojke (osim putera) stavite u blender i miksajte oko 30 sekundi. Dok blender radi, polako sipajte otopljen puter. Ostavite smesu da odmori u frižideru min. 30 minuta (može i preko noći). Zagrejte tiganj, lagano podmažite puterom i pecite tanke palačinke (oko ¼–⅓ šolje smese po palačinki). Pustite da se sve palačinke ohlade pre slaganja. U šerpi zagrejte mleko i polovinu šećera do vrenja. U činiji pomešajte preostali šećer, gustin i jaja, pa polako dodajte malo vrućeg mleka da se temperiraju. Vratite sve u šerpu i mešajte dok se zgusne. Dodajte puter i vanilu, procedite i prekrijte folijom da se ne napravi korica. Ohladite krem 4 sata. Umutite pavlaku i lagano je umešajte u ohlađen krem. Maline, šećer i vodu kuvajte do vrenja, procedite i ohladite. Slaganje torte: na tacnu stavite kašiku krema i prvu palačinku. Mažite ⅓ šolje krema između svake palačinke, sloj po sloj (oko 20 slojeva). Ostavite tortu u frižideru da se stegne 2-3 sata pre serviranja. Pre posluživanja ukrasite umućenom pavlakom, svežim voćem i sosom od malina.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading