MARIJANIN JAPANSKI VETAR MILUJE NEPCA Poslastica koju vole svi od 7 do 107 godina

Ivana Pavlović

10:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Marijane Čamber

torta japanski vetar
Privatna arhiva/Marijana Čamber

 

torta japanski vetar Privatna arhiva/Marijana Čamber
 

 

 

Piše: Ivana Pavlović

 

Lagana torta prepuna oraha, sa kremastim filom i mirisom vanile -ovim rečima bi mogla da se opiše torta japanski vetar, čiji recept nam je dala Marijana Čamber, autorka profila ’s ljubavlju marijana’, supruga i majka. Poreklom Hercegovka, odrasla u Beogradu i Šumadiji, udata u Bosni, već godinama živi u Nemačkoj. Po zanimanju je ekonomista, ali kuvanje je posebno opušta i na taj način voli da ulepša svaki dan. Na njen stil kuvanja umnogome su uticala mesta u kojima je živela, pa se često u jelima vide ukusi juga, kontinenta i tradicije. Suprug i deca su joj najveća podrška.

 

Kada ste prvi put probali ovu tortu?

- Za tortu japanski vetar prvi put sam čula pre dosta godina na jednom porodičnom okupljanju u Šumadiji. Odmah me oduševila kombinacija hrskavih korica od belanacaa i laganog žutog fila s orasima i mlevenim keksom. Taj spoj jednostavnosti i bogatog ukusa me osvojio, pa sam poželela da je i sama napravim i možda joj dodam lični pečat.

 

Koja je tajna savršenog fila?

- Po meni, taįna savršenog fila je u strpljenju. Fil treba kuvati polako, da se sve lepo sjedini i da postane svilenkast. Kad se skuva, važno je ostaviti ga da se potpuno ohladi - to je ključ da se kasnije savršeno poveže s penasto umućenim maslacem. Tako fil dobije onu glatku, kremastu teksturu.

 

Šta da radimo ako kora od belanaca pukne?

- Ako kora pukne, nema panike! To se svima desi. Kad se fil nanese, sve se lepo sakrije. Najvažnije je da je kora suva i hrskava, jer će fil kasnije omekšati i sve će se sjediniti u savršen zalogaj.

 

Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?

- Uvek hladnim filom. Tako se kore ne raskvase previše i torta zadrži svoju strukturu i slojevitost, volim kad se oseti taj kontrast između mekanog fila i lagane hrskave kore.

 

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

- Prepoznajem po teksturi - kada povučem varjačom po dnu šerpe i masa se kratko razdvoji, znam da je fil gotov. Tada je dovoljno gust da se hladi, a da opet ostane kremast. Takođe, veoma je važno da u filu nema grudvica, mora biti potpuno gladak i svilenkast, jer od toga zavisi koliko će se lepo kasnije sjediniti s maslacem i kakvu će teksturu imati torta.

 

Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima?

- Jesam, jednom sam umesto oraha dodala bademe i malo kokosa. Torta je bila laganija i imala je nežniji ukus, ali meni je originalna verzija s orasima ipak nezamenjiva, ima onaj domaći šmek koji volim.

 

Kada bi vas neko pitao ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?

- Rekla bih da je to torta lagana poput oblaka, a opet puna ukusa. Hrskava kora, kremasti fil, orašasti tonovi i miris vanile, svaki zalogaj je nežan, ali bogat. To je ona vrsta torte koja se ne zaboravlja i koja uvek miriše na dom. Moja topla preporuka, nećete pogrešiti ako je odaberete za važne događaje i slavlja.

 

Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Prva jela koja sam počela da pravim bile su lagane testenine i palačinke. To su jednostavni, ali zahvalni recepti, uz koje sam polako sticala sigurnost u kuhinji i otkrivala koliko zapravo uživam u pripremi hrane.

 

Koje je vaše omiljeno jelo?

- Najviše volim sve vrste domaćih pita - sa sirom, krompirom, zeljem ili mesom. Miris domaće pite za mene je nešto posebno, podseća me na djetinjstvo.

 

Šta ne volite da pravite?

- Ne volim da pravim pohovana jela i šnicle, iako ih često pripremam jer ih deca obožavaju. Takva jela zahtevaju puno stajanja pored šporeta i puno prženja, što mi nije omiljeni deo kuvanja, ali kao mama ispunjavam želje.

 

Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?

- Najzahtevnije je bilo pravljenje domaće torte s više spratova za posebnu priliku. Tražilo je preciznost, strpljenje i planiranje svakog detalja. Ali kad sam videla osmehe onih kojima je bila namenjena, sav trud je imao smisla.

 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najviše posebnu ili kao najveći izazov?

- Najposebnije su mi sve rođendanske torte koje pripremam za drage ljude. Svaka od njih ima svoju priču, svoju energiju i ljubav uloženu u nju. Uživam u svakom detalju, od ukrašavanja do reakcije slavljenika.

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

- Preporučila bih jednostavni žuti kolač sa voćem po želji. Lako se pravi, uvek uspe, a može se kombinovati sa sezonskim voćem, što ga čini savršenim desertom za svaku priliku.

 

 

Recept

Sastojci:

Kora:

12 belanaca

400 g šećera

1 kašika limunovog soka

2 kašike gustina

Fil:

12 žumanaca

12 kašika šećera

1 l mleka

3 pudinga od vanile

150 g pečenih mlevenih oraha

100 g mlevenog keksa

250 g maslaca

Za ukras:

šlag

Priprema:

Jaja treba da budu sobne temperature. Za koru umutite belanca u čvrst sneg pa postepeno dodajte šećer i mutite dugo dok se šećer ne otopi. Onda dodajte limunov sok, još kratko mutite i na kraju lagano umešajte gustin. Smesu rasporedite na pleh obložen pek-papirom. Smanjite temperaturu na 120 stepeni pa sušite kore 2 sata, bez otvaranja rerne. Onda ostavite koru u rerni dok se potpuno ne ohladi, nekoliko sati ili preko noći. Potom je presecite napola da dobijete dve kore.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, pudingom i 1 dl mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva. Zatim umešajte u mleko smesu od jaja i pudinga i kuvajte dok se ne stegne, uz stalno mešanje. Prekrijte fil prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi. Sjedinite sa umućenim maslacem i podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte mleveni keks i orahe.

Slažite koru sledećim redosledom: Kora, fil sa orasima, žuti fil, kora i tako do kraja. Na kraju tortu dekorišite šlagom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading