PRAZNIČNA POSLASTICA ZA CELU PORODICU Zasladite se ukusnom čokoladnom tortom po receptu Irene Gavran

Alo.rs/B. P.

10:30

U sosu sa 0

Ovaj biskvit zahteva prašak za pecivo da bi biskvit bio sočan i prozračan

PRAZNIČNA POSLASTICA ZA CELU PORODICU Zasladite se ukusnom čokoladnom tortom po receptu Irene Gavran
Privatna arhiva
PRAZNIČNA POSLASTICA ZA CELU PORODICU Zasladite se ukusnom čokoladnom tortom po receptu Irene Gavran Privatna arhiva
 

Vaskrs je jedan od važnijih praznika koji se slavi u krugu porodice. Trpeza koja se sprema za taj dan je bogata i svi se trude da budu dobro raspoloženi. Svaki put pravi se specijalan desert, a u tu čast Irena Gavran, čiju stranicu „pregacha“ na Instagramu prati preko 32.000 pratilaca, podelila je sa nama recept za uskršnju tortu bez koje ovaj praznik ne može da prođe.

Ide li neki poseban sastojak u smesu sa belom i u smesu sa mlečnom čokoladom?

- U pravilu nema ništa posebno, jer sam imala želju da ova torta zadovolji sve. Neko ne voli cimet ili određeno voće, a ovo je tako jednostavna torta, bazičnih ukusa, koju stvarno gotovo svi vole.

 

Kako da znamo da je dovoljno dobro ispečena kora?

- Svaki biskvit, odnosno koru, proveravam čačkalicom. Ova vrsta biskvita zahteva da ne ostaju mokri tragovi na čačkalici, a gotova je kad čačkalica izađe suva. Tada bude savršeno sočan biskvit.

 

Možemo li nešto dodatno ubaciti u čokoladne filove, poput suvog grožđa, kikirikija ili nečeg trećeg?

- Apsolutno! Tako ćete poboljšati ukus torte kad ubacite nešto što volite. Orašasti plodovi, suvo voće, kore agruma, obični začini (cimet, vanila...) ili neobični začini (kardamon...) će samo poboljšati ukus.

 

Da li možemo sami napraviti čokoladna jaja?

- Naravno! I svaka čast svakome ko to radi. Ja sam amater u slatkišima i obožavam da eksperimentišem. A tempiranje čokolade je nešto što mi ne uspeva baš jer nemam strpljenja. Zato najčešće kupim gotove ukrase od čokolade.

 

Na koji način možemo napraviti ukrasne cvetiće popu onih koje ste stavili vi na tortu?

- Iako su ovi na fotografijama kupljeni, često ih znam raditi sušenjem belanaca i jestivim bojama. Kao puslice.

 

Čime je najbolje preliti tortu?

- Ova torta kad se ohladi je zahvalna za sve vrste ukrašavanja. Ja sam iskoristila navedene filove koji su mi ostali, ali može ići i američki krem od putera, šlag...

 

Koja je razlika kad stavimo prašak za pecivo i bez njega?

- Ovaj biskvit zahteva prašak za pecivo kako bi biskvit bio sočan i prozračan. Bez njega dobijamo tvrdi, manje ukusan biskvit.

 

Koliko je važno da se brašno proseje?

- Neće se ništa strašno dogoditi ukoliko ne prosejemo brašno, ali ako imamo vremena, moj savet je da se proseje. Tako ćemo ga očistiti od eventualnih nečistoća koje se mogu naći u brašnu, a s druge strane sprečavamo grudvice u biskvitu.

 

Zašto je bitno da pomešamo sve suve i mokre sastojke u dve činije?

- Budući da prašak za pecivo i ostali suvi sastojci imaju svoju svrhu, mešajući ih u posebnoj posudi garantuje nam da će svi sastojci biti ravnomerno raspoređeni. Neće se dogoditi da se deo biskvita ne digne kako bi trebalo. Ista stvar je i s mokrim sastojcima. Na ovaj način postižemo da konačni rezultat bude onakav kakav bi trebalo da bude.

 

Zašto bi trebalo da koru pri pečenju prekrijemo folijom?

- Ovaj trik koristimo kad nam je potrebno nešto više vremena da nam se unutrašnjost kore pravilno ispeče, a ne želimo da nam spoljni deo izgori ili se presuši. Stoga, ako primetite da kora na vrhu poprima jaku boju, a test čačkalicom pokaže da je unutrašnjost još tečna - slobodno smanjite temperaturu rerne, koru prekrijte folijom i čekajte da se kora ispeče do kraja.

 

Čokoladna bombica

Sastojci:

Za biskvit:

180 g glatkog brašna

1 kesica praška za pecivo

1 prstohvat soli

40 g putera sobne temperature

200 g šećera

80 ml ulja

2 jaja

115 g kisele pavlake

120 ml mleka

100 g čokoladnih kapljica

Za krem od mlečne čokolade:

200 g čokolade

200 ml pavlake za šlag

200 g krem sira

Za krem od bele čokolade:

200 g čokolade

100 ml pavlake za šlag

200 g krem sira

 

Priprema:

Dva kalupa od 15 cm obložite pek-papirom, a obruč malo podmažite. Prosejte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi miksajte puter i šećer jedan minut. Dodajte ulje, pa miksajte još minut. Ubacite jedno po jedno jaje, mešajući neprestano. Dodajte i kiselu pavlaku. Na kraju ubacujte pola brašna, pola mleka pa i ostatak, mešajući na laganoj brzini da se sve sjedini. Ubacite čokoladne komadiće koje ste malo posuli brašnom i pomešajte u smesi. Podelite je na dva jednaka dela u svaki kalup. Pecite 35-40 minuta na 175 stepeni, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Biskvite ohladite u potpunosti. Za kreme rasporedite naseckanu čokoladu u dve posude. Šlag zagrejte do vrenja, pa prelijte 200 ml preko tamne čokolade, a 100 ml preko bele. Promešajte i ostavite da se stegne. Kad su se kreme ohladile, dodajte svakoj 200 g krem sira i štapnim mikserom izradite obe. Biskvite poravnajte. Stavite jedan na tanjir za posluživanje. Namažite spoljni deo tankim kremom, a unutra belim kremom. Ponovite postupak sa drugim biskvitom i kremom. Ukrasite po želji.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading