STARI DOBRI CRNOGORSKI KAČAMAK Tradicionalno jelo siromašnih sada voli i elita, evo kako se sprema!
Osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir...
Kačamak je osmišljen davno, tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima tada je na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. U nastojanjima da se ishrana, usled vrlo skromnih mogućnosti, koliko-toliko obogati i ne svodi samo na hleb i mlečne proizvode, kombinovanjem namirnica nastalo je još nekoliko jela sličnih ovom.
Takođe se veruje da je kačamak na severu Crne gore osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak pročitajte u nastavku teksta.
Sastojci:
4 srednja krompira
400 g kukuruznog brašna
1 kašičica soli
1 l vode
150 ml mleka
4 kašike starog kajmaka
3 kašike kisele pavlake
Priprema: Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno, a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate. Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte. Kada se zagreje dodajte kačamak i ostavite da provri, pa servirajte.
Bonus video:
Možda vas zanima:
ODLIČNO ZASITI, A JEFTINA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršen obrok za sve generacije
Brzo jelo koje može da bude doručak ili večera.
IZ BAKINOG KUVARA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršen obrok za sve generacije
Može da bude brz doručak ili večera.
IZ BAKINOG KUVARA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršena večera ili doručak
Napravite kremastu palentu i uživajte.
OVO SU JELE NAŠE DEKE I BAKE Cicvara je odličan doručak jer je kalorična i daje snagu
Recept za cicvaru se razlikuje u zavisnosti od kraja Srbije, ali je pravilo da se pravi isključivo sa kukuruznim brašnom, a ne sa palentom.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)