STARI DOBRI CRNOGORSKI KAČAMAK Tradicionalno jelo siromašnih sada voli i elita, evo kako se sprema!

Ana Klikovac

15:12

U sosu sa 0

Osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir...

Homoljski kačamak
Printscreen/Instagram

Kačamak je osmišljen davno, tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima tada je na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. U nastojanjima da se ishrana, usled vrlo skromnih mogućnosti, koliko-toliko obogati i ne svodi samo na hleb i mlečne proizvode, kombinovanjem namirnica nastalo je još nekoliko jela sličnih ovom.

Takođe se veruje da je kačamak na severu Crne gore osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak pročitajte u nastavku teksta. 

Sastojci: 
4 srednja krompira
400 g kukuruznog brašna
1 kašičica soli
1 l vode
150 ml mleka 
4 kašike starog kajmaka
3 kašike kisele pavlake

Priprema: Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno, a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate. Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte. Kada se zagreje dodajte kačamak i ostavite da provri, pa servirajte. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading