JAKŠINA TORTA Sa višnjama i čokoladom, drugačija od svega što ste probali, po receptu Tatjane Bogojević
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu s ukusom čokolade, lešnik krema i mlevenog keksa po receptu Tatjane Bogojević iz Kraljeva
![jakšina torta](/data/images/2024-02-20/77811_img-8078ss_f.jpg?timestamp=1708383600)
![jakšina torta](/data/images/2024-02-20/77810_img-3576_orig.jpeg?t=1708420290)
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite intenzivne ali ne prejake torte, ovu ćete obožavati. Višnje daju notu svežine i kiselosti i prave balans sa slatkim ukusima. Recept nam je dala Tatjana Bogojević, autorka Instagram stranice Bez praha roga jednoroga koju prati preko 160.000 ljudi.
Majka Jakše i Saše i ekonomista ističe da joj je kuvanje velika ljubav i hobi koji preti da postane i profesija.
Iako ima puno obaveza oko privatne firme koju vodi sa svojim suprugom, talentovana Tatjana ostavlja vremena da se posveti blogu za gurmane, kako sama kaže, jer su takva i jela koja ona pravi.
Torta koju nam je predstavila je njeno autorsko delo, napravljeno od omiljenih sastojaka koje voli da jede njen sin Jakša.
Kako ste osmislili ovaj recept?
Mom sinu je bio rođendan, a kako je veliki ljubitelj krema od lešnika, čokolade i mlevenog keksa, nastala je ova kombinacija. Zato se i zove Jakšina torta.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima?
Ovo je jedina kombinacija koju sam pravila, mada, u glavi imam kombinaciju malina i kokosa.
Da li margarin može da zameni puter iz recepta?
Verujem da s margarinom ne može biti baš ovoliko kremasta. Ali, naravno, ko je navikao uvek može staviti margarin umesto maslaca.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
Jak intenzitet ukusa, ali nije preslatka. Oseća se jaka doza čokolade u kombinaciji sa mlevenim keksom, a višnje daju notu svežine i kiselosti kao kontrast prethodnom.
Koje je Vaše omiljeno jelo?
Što se tiče mog omiljenog jela, to su uglavnom paste. Mada sam i veliki ljubitelj bifteka.
Da li postoji jelo koje ne volite da pravite?
Za mene je svako jelo izazov. Mislim da se to i vidi na mom profilu jer ima svega. Ako bih morala da navedem, bile bi to pihtije. A moram da priznam da jako volim da ih jedem.
Jakšina torta
Sastojci:
Za kore:
260 g brašna
60 g kakao praha
130 g krema od lešnika
170 g maslaca
260 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice soda bikarbone
2 jaja
360ml jogurta
120ml mleka
Za crni fil:
800 ml mleka
200 g šećera
2 pudinga s ukusom crne čokolade
50 g kakao praha
200 g crne čokolade
200 g maslaca
Za žuti fil:
800 ml mleka
200 g šećera
6 žumanaca
2 pudinga sa ukusom vanile
200 g maslaca
150 g mlevenog keksa
Dodatno
300 g višanja
Priprema
Za kore sastavite suve sastojke i promešajte. Mleko i jogurt sipajte u jednu činiju i ostavite desetak min. Umutite penasto maslac pa dodajte šećer i sjedinite. Dodajte i krem od lešnika, dobro umutite, pa dodajte i jaja. Sve sjedinite, a zatim dodajte jogurt i mleko i suve sastojke. Kada se lepo umuti podelite na četiri dela i od svakog ispecite koru na 190 stepeni oko 15 minuta. Jako je bitno da svi sastojci budu sobne temperature. Za crni fil 500 ml mleka i šećer stavite da provri. Ostatak mleka razmutite s pudingom i kakao prahom. Zatim to sipajte u prevrelo mleko i mešajte dok se ne zgusne. U vrelu smesu dodajte maslac i čokoladu i sjedinite. Ostavite da se ohladi, pa umutite mikserom pred filovanje. Za žuti fil 600 ml mleka sa 200 g šećera stavite da provri. Ostatak mleka razmutite s pudingom i žumancima, pa dodajte u provrelo mleko. Mutite dok se ne zgusne pa dodajte maslac. Lepo sjedinite i ostavite da se ohladi pa umutite uz dodatak mlevenog keksa pred filovanje torte. Ređajte koru, žuti fil, višnje, crni fil i tako do kraja.
Možda vas zanima:
![viktorija torta](/data/images/2024-07-23/95061_shutterstock-1109186609_f.jpg)
VIKTORIJA TORTA Klasičan engleski desert koji se servira uz popodnevni čaj, obožavaćete je
Britanski desert okruglog oblika koji se sastoji od dva dela, i posipa se šećerom u prahu.
![torta crveni baršun](/data/images/2024-07-22/95005_shutterstock-2156338121_f.jpg)
TORTA CRVENI BARŠUN Raskošna poslastica fenomenalnog ukusa za sve svečane prilike
Torta kojoj popularnost samo raste, pravićete stalno.
![liz tejlor torta](/data/images/2024-07-22/94953_liy-tejlor-torta_f.jpg)
LIZ TEJLOR Sočna torta nazvana po slavnoj glumici, raskošnog izgleda i savršenog spoja sa breskvama
Fenomenalna poslastica ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
![kokos torta](/data/images/2024-07-17/94467_shutterstock-1649967439_f.jpg)
KOKOS TORTA OD SAMO 5 SASTOJKA Nepečena poslastica koja miriše na more i plažu
Fenomenalna poslastica u savršenom spoju ukusa.
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)