JAKŠINA TORTA Sa višnjama i čokoladom, drugačija od svega što ste probali, po receptu Tatjane Bogojević
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu s ukusom čokolade, lešnik krema i mlevenog keksa po receptu Tatjane Bogojević iz Kraljeva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite intenzivne ali ne prejake torte, ovu ćete obožavati. Višnje daju notu svežine i kiselosti i prave balans sa slatkim ukusima. Recept nam je dala Tatjana Bogojević, autorka Instagram stranice Bez praha roga jednoroga koju prati preko 160.000 ljudi.
Majka Jakše i Saše i ekonomista ističe da joj je kuvanje velika ljubav i hobi koji preti da postane i profesija.
Iako ima puno obaveza oko privatne firme koju vodi sa svojim suprugom, talentovana Tatjana ostavlja vremena da se posveti blogu za gurmane, kako sama kaže, jer su takva i jela koja ona pravi.
Torta koju nam je predstavila je njeno autorsko delo, napravljeno od omiljenih sastojaka koje voli da jede njen sin Jakša.
Kako ste osmislili ovaj recept?
Mom sinu je bio rođendan, a kako je veliki ljubitelj krema od lešnika, čokolade i mlevenog keksa, nastala je ova kombinacija. Zato se i zove Jakšina torta.
Da li ste je nekada pravili sa drugim sastojcima?
Ovo je jedina kombinacija koju sam pravila, mada, u glavi imam kombinaciju malina i kokosa.
Da li margarin može da zameni puter iz recepta?
Verujem da s margarinom ne može biti baš ovoliko kremasta. Ali, naravno, ko je navikao uvek može staviti margarin umesto maslaca.
Kada bi vas pitao neko ko nije probao tortu da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
Jak intenzitet ukusa, ali nije preslatka. Oseća se jaka doza čokolade u kombinaciji sa mlevenim keksom, a višnje daju notu svežine i kiselosti kao kontrast prethodnom.
Koje je Vaše omiljeno jelo?
Što se tiče mog omiljenog jela, to su uglavnom paste. Mada sam i veliki ljubitelj bifteka.
Da li postoji jelo koje ne volite da pravite?
Za mene je svako jelo izazov. Mislim da se to i vidi na mom profilu jer ima svega. Ako bih morala da navedem, bile bi to pihtije. A moram da priznam da jako volim da ih jedem.
Jakšina torta
Sastojci:
Za kore:
260 g brašna
60 g kakao praha
130 g krema od lešnika
170 g maslaca
260 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice soda bikarbone
2 jaja
360ml jogurta
120ml mleka
Za crni fil:
800 ml mleka
200 g šećera
2 pudinga s ukusom crne čokolade
50 g kakao praha
200 g crne čokolade
200 g maslaca
Za žuti fil:
800 ml mleka
200 g šećera
6 žumanaca
2 pudinga sa ukusom vanile
200 g maslaca
150 g mlevenog keksa
Dodatno
300 g višanja
Priprema
Za kore sastavite suve sastojke i promešajte. Mleko i jogurt sipajte u jednu činiju i ostavite desetak min. Umutite penasto maslac pa dodajte šećer i sjedinite. Dodajte i krem od lešnika, dobro umutite, pa dodajte i jaja. Sve sjedinite, a zatim dodajte jogurt i mleko i suve sastojke. Kada se lepo umuti podelite na četiri dela i od svakog ispecite koru na 190 stepeni oko 15 minuta. Jako je bitno da svi sastojci budu sobne temperature. Za crni fil 500 ml mleka i šećer stavite da provri. Ostatak mleka razmutite s pudingom i kakao prahom. Zatim to sipajte u prevrelo mleko i mešajte dok se ne zgusne. U vrelu smesu dodajte maslac i čokoladu i sjedinite. Ostavite da se ohladi, pa umutite mikserom pred filovanje. Za žuti fil 600 ml mleka sa 200 g šećera stavite da provri. Ostatak mleka razmutite s pudingom i žumancima, pa dodajte u provrelo mleko. Mutite dok se ne zgusne pa dodajte maslac. Lepo sjedinite i ostavite da se ohladi pa umutite uz dodatak mlevenog keksa pred filovanje torte. Ređajte koru, žuti fil, višnje, crni fil i tako do kraja.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)