Volite proju, ali vam je dosadio njen jednolični ukus? Probajte ovu verziju sa spanaćem i mirođijom
Ova proja sa sirom od kukuruznog i integralnog brašna, sa veoma zanimljivim dodatkom u obliku prženog luka, spanaća i svjže mirođije inspirisana je grčkom kuhinjom.
Proja sa sirom, spanaćem i lukom
Sastojci:
200-300 g spanaća
1 veliki ili 2 mala luka
1 veliki čen belog luka
1,5 kašike maslinovog ulja
so biber
4 jaja
2,5 dl jogurta
100 ml pavlake
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
3 kašike belog brašna
1,5 kašičice (ili kesica) praška za pecivo
4 kašike integralnog brašna (pir ili pšenično)
8 kašika kukuruznog brašna za palentu
200 g sira
1 kašičica seckane mirođije
Priprema:
Spanać oprati i blanširati u kipućoj vodi na minut. Ocedite i sipajte u posudu sa veoma hladnom vodom da zaustavite proces kuvanja. Isperite, dobro ocedite i sitno iseckajte. Luk iseckati na polumesece i dodati u tiganj. Dodajte sitno iseckan čen belog luka i ulje. Na srednjoj vatri pržite luk dok potpuno ne omekša i ne postane providan (6-7 minuta). Dodajte spanać, posolite, pobiberite i sačekajte da nestane sva voda koju je spanać eventualno ispustio. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh 20x30cm papirom za pečenje. Dok se povrće sprema, viljuškom ili ručnom pjenjačom lagano umutite jaja. Dodajte jogurt, pavlaku, ulje, posolite i promešajte. U posebnoj posudi pomešajte tri vrste brašna i prašak za pecivo. U tečnu smesu dodati brašno i mešati tek toliko da se sve dobro sjedini i paziti da ne ostanu kuglice brašna. Dodajte izmrvljeni sir, prženo povrće i sitno seckani mirođija. Sve sipajte u pleh i pecite na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni i zamiriše! Kada je proja gotova, ostavite da se ohladi 5-10 minuta, isecite na kockice i poslužite za večeru uz šoljicu jogurta ili kao predjelo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
DOMAĆA PROJA Sočna i ukusna, a mekana kao duša, po starom receptu iz bakine kuhinje
Poslužite je za doručak ili večeru uz prilog po želji, bićete oduševljeni.
BRZO I JEFTINO Proja sa spanaćem je mekana i ukusna, odlična za lep početak dana
Od nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji dobićete ukusan obrok ili predjelo.
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
BRZO I JEFTINO Proja sa spanaćem je pravi izbor za porodičnu večeru
Od nekoliko sastojaka koje imate u kuhinji dobićete kompletan obrok.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)