Lubija s jagnjetinom

I. V.

16:55

Kulinarski globus 0

Uživaćete u erupciji ukusa.

Lubija s jagnjetinom
Foto: Shutterstock

Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.

Sastojci:

250 g pasulja

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike maslinovog ulja

350 g jagnjećeg vrata s koskom

1 glavica crnog luka

3 čena belog luka

1 kašika kima

1/2 kašičice aleve paprike

1 štapić celera

so, biber

1 šargarepa

100 ml pasiranog paradajza

Priprema:

U šerpu sipajte pasulj i sodu bikarbonu. Prelijte hladnom vodom i ostavite preko noći da se natopi.Na ulju dinstajte meso, pa kad promeni boju,dodajteseckani crni i beli luk. Pasulj ocedite i isperite. Dodajte kim, biber, alevu papriku i štap celera. Pustite da sve omekša, pa ubacite pasulj i nalijte vodu. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 45-60 minuta. Šargarepu iseckajte na kockice pa ubacite u pasulj, zajedno sa solju i pasiranim paradajzom i kuvajte još oko pola sata. Pred kraj kuvanja izvadite štap celera i meso, iseckajte i vratite. Poslužite uz par kapljica maslinovog ulja.

SAVET Ako ćete zamrznuti lubiju, pre podgrevanja obavezno dodajte čašu vode kako se ne bi zalepila za šerpu

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading