Spanakopita s pančetom
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1/2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
1/2 šolje otopljenog putera
1/2 šolje seckane pančete
1/2 šolje seckane slanine
1 pakovanje smrznutog spanaća
3 kašike fete
1 pakovanje kora za pitu
200 g polutvrdog kačkavalja (provalone)
Priprema:
Dinstajte sitno iseckane crni i beli luk. Dodajte pančetu i slaninu, te pržite dok ne postanu hrskave. Smanjite temperaturu, pa dodajte spanać i fetu. U pravougaonoj tepsiji poređajte listove kore za pitu preko dna i zidova tepsije. Kačkavalj isecite na listove, pa poređajte po dnu. Preko njega sipajte fil i preklopite listovima kore koji su van tepsije. Premažite pitu puterom i pecite 25 minuta na 200 stepeni.
SAVET Da kora ne bi pucala, pre upotrebe držite je 2 minuta na vlažnoj krpi
Možda vas zanima:
OMLET SA SPANAĆEM Zdrav doručak koji će vas držati sitim nekoliko sati
Sigurni smo da ste više puta čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da ga nikako ne treba preskakati, zato vam predlažemo ovaj jednostavni recept za jaja sa spanaćem.
UKUS KOJI OSVAJA Aromatična supa iz Italije je jednostavna i prekrasna
Lako se može napraviti.
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
TOPI SE U USTIMA! Punjeno pecivo je sve što vam treba ovog jutra
Nešto neobično što ćete probati.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)