ORIGINAL SAHER TORTA, SIMBOL BEČA Ko je jednom proba, zauvek je obožava

Trpeza/ V.V.

21:30

Kulinarski globus 0

Poznata torta je austrijski kulinarski specijalitet star skoro 200 godina.

ORIGINAL SAHER TORTA, SIMBOL BEČA Ko je jednom proba, zauvek je obožava
pixabay

Saher torta

Sastojci:

6 jaja

150 g čokolade za kuvanje

200 g džema od kajsije

100 g kristal šećera

150 g oštrog brašna

150 g maslaca

100 g šećera u prahu

1/2 štapića vanile

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

200 g kristal šećera

120 ml vode

Priprema:

Umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilom d dobijete kremastu smesu. Dodajte žumanca i mutite da smesa postane penasta. Čokoladu istopite i dodajte u smesu. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte kristal šećer i mutite da se istopi i šam očvrsne. Pomešajte sa smesom od žumanaca, dodajte brašno i promešajte kašikom. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a ivice premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte smesu i pecite oko 60 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Prvih 15 minuta držite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim zatvorite. Tortu ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Uklonite papir, okrenite tortu i ostavite da se hladi kako bi se neravnine odozgo ispravile. Zatim je presecite po debljini. Namažite džemom obe kore i spojite. I okolo tortu namažite džemom. Za glazuru kuvajte šećer u vodi 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Rastopite čokoladu i stavite u šećerni sirup. Mešajte da dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i izravnajte.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading