ORIGINAL SAHER TORTA, SIMBOL BEČA Ko je jednom proba, zauvek je obožava
Poznata torta je austrijski kulinarski specijalitet star skoro 200 godina.
Saher torta
Sastojci:
6 jaja
150 g čokolade za kuvanje
200 g džema od kajsije
100 g kristal šećera
150 g oštrog brašna
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
1/2 štapića vanile
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
200 g kristal šećera
120 ml vode
Priprema:
Umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilom d dobijete kremastu smesu. Dodajte žumanca i mutite da smesa postane penasta. Čokoladu istopite i dodajte u smesu. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte kristal šećer i mutite da se istopi i šam očvrsne. Pomešajte sa smesom od žumanaca, dodajte brašno i promešajte kašikom. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a ivice premažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte smesu i pecite oko 60 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni. Prvih 15 minuta držite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim zatvorite. Tortu ostavite da se hladi u kalupu 20 minuta. Uklonite papir, okrenite tortu i ostavite da se hladi kako bi se neravnine odozgo ispravile. Zatim je presecite po debljini. Namažite džemom obe kore i spojite. I okolo tortu namažite džemom. Za glazuru kuvajte šećer u vodi 5 minuta, pa ostavite da se prohladi. Rastopite čokoladu i stavite u šećerni sirup. Mešajte da dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i izravnajte.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI FIL I KORE OD ORAHA, MOĆNA KOMBINACIJA! Starinska torta bogatog ukusa, i još posna!
Ova torta je izdašna i može dugo da stoji.
ČOKOLADA I POMORANDŽA, SAVRŠEN SPOJ Posne bombice su idealne za svečanu tprezu
Sitni kolači su najčešći izbor domaćica kada pripremaju slatkiše za slavu. Ove loptice se lako i brzo prave, a ukus im je neodoljiv
JEFTIN, A BOŽANSTVEN KOLAČ Ima i koru i fil, a u njega ide SAMO 1 JAJE!
Odličan slatkiš za celu porodicu.
OPIJA NA PRVI ZALOGAJ! Brza štrudla s jabukama i brusnicom, pravi se od lisnatog testa
Odlična za nedeljno popodne.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)