PREUKUSNO REMEK DELO Orginalni recept, Napuljska pica od tankog i hrskavog testa premazanog sosom od paradajza, sirom mocarelom i svežim bosiljkom
Prva pica napravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite Savojske pre više od 120 godina
Potrebno za Napuljsku picu:
- 350 grama brašna
- Svež kvasac 1,5 gram
- 200 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- Prstohvat soli
- Maslinovo ulje
- Mocarela
- Paradajz sos
- Svež bosiljak
Priprema:
Svež kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U posudi prosejte brašno, posolite ga, dodajte mu penu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, i od njega zamesite elastično testo. Testo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko pola sata. Najbolje je da odstoji tokom naoći (12 sati)
Razvucite testo na veličinu kalupa za picu prema sopstvenoj želji.
Ukoliko želite tradicionalnu italijansku picu, testo treba da bude izuzetno tanko, pa ostavite još oko dvadesetak minuta da se diže u plehu.
Na testo razmažite sos od paradajza, dodajte Mocarelu i sveži bosiljak.
Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni, u kojoj ste zagrejali i pleh za pečenje pice, na 250 stepeni, oko 10 minuta.
Možda vas zanima:
TAJNA JE U JEDNOM SASTOJKU Pravi recept za testo za picu, vazdušasto i hrskavo
Pomoću ove namirnice vaše testo za picu će biti savršeno. Najbolje bi bilo, da ukoliko imate vremena, zamesite testo i ostavite ga da odstoji u frižideru celu noć
NAJUKUSNIJE POZNATE PICE KAO IZ RESTORANA Kaprićoza, margarita i vegeterijana, prste da poližete
Donosimo vam recept za tri poznate, slasne pice na koje niko neće ostati ravnodušan. Hrskavih kora i sočnog nadeva, birajmo samo one najlepše. Kaprićoza, Margarita i posna Vegeterijana.
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)