PREUKUSNO REMEK DELO Orginalni recept, Napuljska pica od tankog i hrskavog testa premazanog sosom od paradajza, sirom mocarelom i svežim bosiljkom

trpeza.rs

07:23

Kulinarski globus 0

Prva pica napravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite Savojske pre više od 120 godina

margarita
Shutterstock


Potrebno za Napuljsku picu:
 

  • 350 grama brašna
  • Svež kvasac 1,5 gram 
  • 200 ml mlake vode 
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje
  • Mocarela
  • Paradajz sos
  • Svež bosiljak


Priprema:

Svež kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U posudi prosejte brašno, posolite ga, dodajte mu penu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, i od njega zamesite elastično testo. Testo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko pola sata. Najbolje je da odstoji tokom naoći (12 sati)

Razvucite testo na veličinu kalupa za picu prema sopstvenoj želji. 

Ukoliko želite tradicionalnu italijansku picu, testo treba da bude izuzetno tanko, pa ostavite još oko dvadesetak minuta da se diže u plehu.


Na testo razmažite sos od paradajza, dodajte Mocarelu i sveži bosiljak.

Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni, u kojoj ste zagrejali i pleh za pečenje pice, na 250 stepeni, oko 10 minuta.
 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading