Omiljeni italijanski klasik koji ćete zavoleti zbog mirisnog sosa KANELONI PUNJENI SIROM I SPANAĆEM
Želite li isprobati nešto novo, kremasto i fino, a volite italijansku kuhinju, moglo bi vam se svideti ovo jelo.
Kaneloni punjeni sirom i spanaćem
Sastojci (za 4 osobe):
12-15 kanelona
250 g sira
400 g spanaća
1 glavica crnog luka
2-3 sušena paradajza
maslinovo ulje
so i biber
parmezan
Za bešamel:
1 kockica putera
2 kašike brašna
500 ml mleka
so, biber
1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, a zatim gapržite na 2 kašike maslinovog ulja da postane staklast. Dodati očišćen, opran i osušen mladi spanać. Dinstajte 3 minuta i dodajte sir, oceđeni seckani suvi paradajz i dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite i ostavite da se ohladi. Dok se hladi, pripremite bešamel. U činiji ili dubokom tiganju na laganoj vatri otopite puter, dodajte brašno i polako, uz stalno mešanje da se ne naprave grudvice, dodajte mleko. Začinite solju, biberom i mlevenim muškatnim oraščićem. Dobijenim filom od sira napunite kanelone i stavite jedan pored drugog na prethodno namazan pleh. Između svakog rasporedite po 1 kašiku bešamela, a ostatkom bešamela prelijte presavijene kanelone. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35 minuta. Služene kanelone pospite rendanim parmezanom, sveže mlevenim biberom i listićima svežeg bosiljka.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)