Omiljeni italijanski klasik koji ćete zavoleti zbog mirisnog sosa KANELONI PUNJENI SIROM I SPANAĆEM

alo.rs/I. V.

17:05

Kulinarski globus 0

Želite li isprobati nešto novo, kremasto i fino, a volite italijansku kuhinju, moglo bi vam se svideti ovo jelo.

Omiljeni italijanski klasik koji ćete zavoleti zbog mirisnog sosa KANELONI PUNJENI SIROM I SPANAĆEM
Shutterstock

 

Kaneloni punjeni sirom i spanaćem

Sastojci (za 4 osobe):

12-15 kanelona

250 g sira

400 g spanaća

1 glavica crnog luka

2-3 sušena paradajza

maslinovo ulje

so i biber

parmezan

Za bešamel:

1 kockica putera

2 kašike brašna

500 ml mleka

so, biber

1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte, a zatim gapržite na 2 kašike maslinovog ulja da postane staklast. Dodati očišćen, opran i osušen mladi spanać. Dinstajte  3 minuta i dodajte sir, oceđeni seckani suvi paradajz i dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite i ostavite da se ohladi. Dok se hladi, pripremite bešamel. U činiji ili dubokom tiganju na laganoj vatri otopite puter, dodajte brašno i polako, uz stalno mešanje da se ne naprave grudvice, dodajte mleko. Začinite solju, biberom i mlevenim muškatnim oraščićem. Dobijenim filom od sira napunite kanelone i stavite jedan pored drugog na prethodno namazan pleh. Između svakog rasporedite po 1 kašiku bešamela, a ostatkom bešamela prelijte presavijene kanelone. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35 minuta. Služene kanelone pospite rendanim parmezanom, sveže mlevenim biberom i listićima svežeg bosiljka.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading