PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske

V. Vukadinović

18:01

Kulinarski globus 0

Ovakvom pecivu niko ne može da odoli, a posebno će ga deca obožavati.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske
privatna arhiva/Stanislava Lazarević

Dekorativan izgled, savršen ukus... Kako biste dobili ove jestive cvetove potrebno je da umotate viršle u testo i oblikujete cvet. Uz dodatak još nekoliko sastojaka, imaćete ukusan doručak ili večeru. Ako niste baš vešti u pravljenju testa, saveti kulinarske blogerke Stanislave Lazarević iz Prnjavora u Republici Srpskoj pomoći će da vam ovaj recept uspe. Ona je autorka Instagram profila „Stašina kuhinjica“ (stasina_kuhinjica), na kome sa više od 63.000 pratilaca deli svoje recepte.

Da li umesto svežeg može da se stavi suvi kvasac?

- Možete umesto svežeg kvasca upotrebiti suvi. Srazmera svežeg i suvog kvasca je 3:1, odnosno umesto 30 g svežeg kvasca u recept treba staviti 10 grama suvog.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Koje brašno je najbolje koristiti za ovaj recept?

-  Za ovakva peciva je najbolje koristiti meko brašno tip 400, ali možete koristiti i integralno brašno.

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude srednje mekoće. Treba da se u njemu oslikavaju prsti, a da se ne lepi za radnu površinu. U slučaju da preterate sa brašnom i da vam testo bude tvrdo, dodajte malo mleka. Ako vam pak testo deluje suviše meko postepeno dodajte brašno.

Da li viršle treba prvo da se skuvaju?

- Ne, dovoljno je samo da se skine omotač ako imaju. Viršle će se peći zajedno sa pecivom.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Kako da napravimo oblik cveta?

- Kada testo podelite na devet jednakih delova i oblikujete loptice, uzimajte po jednu lopticu i oklagijom rasklagijajte u oblik pravougaonika dužine viršle. Na testo stavite viršlu i urolajte, a krajeve testa spojite da se viršla ne vidi. Oštrim nožem zasecite rolnicu poprečno na 5-6 mesta ali pazite da ne presečete testo dole do kraja. Krajeve spojite u krug. Svaki presečeni deo zarotirajte i okrenite da viršla bude okrenuta na gore.

Da li cvet treba nečim da se učvrsti kako se ne bi raspao prilikom pečenja?

- Cvet ne može da se raspadne, nema potrebe da se učvršćuje. Ukoliko se prilikom rotiranja zasečenih delova testo negde odvoji i pukne, ne brinite, prilikom pečenja testo će malo da naraste pa će se spojiti.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Da li može sredina cveta da se ostavi prazna?

- Možete sredinu peciva ostaviti praznu. Pecivo je jednako lepo i dekorativno i bez punjenja. Kada ga punite, to može biti po vašoj želji, sir ili mešavina kačkavalja i šunke, slanine...

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Možemo li ovo testo da koristimo za pravljenje nekog drugog peciva?

- Odlično je kada se koristi kao kora za picu. Ili možete da ga rasklagijate, isečete na željene oblike, napunite po ukusu i ispečete. Ovo testo je veoma ukusno kada se od njega prave razna peciva.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Cvet sa viršlama

Sastojci:

25 g svežeg kvasca

1/2 kašičice šećera

1 kašičica soli

200 ml mleka

50 ml ulja

350 g brašna

1/2 kašičice origana

9 viršli

1 jaje za premazivanje

Fil:

Malo sira ili kačkavalja

Priprema:

U mlako mleko stavite kvasac i šećer i izmešajte. Ne treba čekati da nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, origano i so, dodajte kvasac i ulje. Mešajte prvo varjačom, a onda zamesite testo rukom da bude srednje mekoće. Prekrijte ga folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Napravite devet loptica i svaku oblikujte u cvet (prema opisu u tekstu). Radnu površinu ne treba pobrašnjivati. Cvetove ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da stoje 10 minuta. Sredinu cvetova ispunite filom od usitnjenog sira i pola umućenog jaja. Drugom polovinom jaja premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading