NEMAČKE KNEDLE POSTAĆE VAM OMILJENE Meso u testu miriše na uspeh
Neodoljive su.
Knedle sa mesom
Sastojci:
3 kg krompira
2 kašičice soli
brašno po potrebi
Za preliv:
500 g mlevene svinjetine
1 kašičica soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
2 kašike hladne vode
Dodatno:
250 g slanine
400 g luka
8 kašika kisele pavlake
brašno po potrebi
Priprema:
Odvojite 500 g krompira, ogulite ga i isecite na četvrtine, pa skuvajte, procedite i stavite ga da se hladi. Ostatak sirovog krompira narendajte ili usitnite u blenderu, zamotajte u krpu, te dobro istisnite vodu koju treba da sačuvate. Kuvani krompir zgnječite u pire, pomešajte sa narendanim sirovim, posolite, malo umesite i oblikujte kuglu. Za preliv pomešajte mleveno meso, so, beli luk i vodu. Promešajte rukama. Stavite komad po komad testa u ruku (veličine dlana), napunite ga mesom i preklopite oblikujući loptu duguljastog oblika (poput one za ragbi). Kugle kuvajte u vodi u koju treba da dodate i dve kašike skrobnog brašna pomešanog s vodom, kako se ne bi raspadale. Kuvajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu oko 40 minuta. Propržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, u tiganj dodajte i narezani luk, pa dinstajte konstantno mešajući. Kad se skuvaju, kuglice procedite i poslužite sa slaninom i pavlakom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
NAPRAVITE VEČERAS, JEDITE SUTRA Jaja u pilećim kuglicama je savršenstvo ukusa
Napravite sebi pravi užitak.
SUPA KOJE DUŠU GREJE Napravite topao obrok po bakinom receptu
Jelo na kašiku koje je uvek omiljeno.
BRZE ŠNICLE ZA SUPERUKUSAN RUČAK Pripremite jelo koje će svi zavoleti
Nije tu ništa komplikovano.
SPREMITE NAJZDRAVIJI MOGUĆI RUČAK Govedina na pari je SAVRŠENA ako je pripremite baš ovako
Nema ko je neće zavoleti.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)