NEMAČKE KNEDLE POSTAĆE VAM OMILJENE Meso u testu miriše na uspeh

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Neodoljive su.

NEMAČKE KNEDLE POSTAĆE VAM OMILJENE Meso u testu miriše na uspeh
Shutterstock

Knedle sa mesom

Sastojci:

3 kg krompira

2 kašičice soli

brašno po potrebi

Za preliv:

500 g mlevene svinjetine

1 kašičica soli

1/2 kašičice belog luka u prahu

2 kašike hladne vode

Dodatno:

250 g slanine

400 g luka

8 kašika kisele pavlake

brašno po potrebi

Priprema:

Odvojite 500 g krompira, ogulite ga i isecite na četvrtine, pa skuvajte, procedite i stavite ga da se hladi. Ostatak sirovog krompira narendajte ili usitnite u blenderu, zamotajte u krpu, te dobro istisnite vodu koju treba da sačuvate. Kuvani krompir zgnječite u pire, pomešajte sa narendanim sirovim, posolite, malo umesite i oblikujte kuglu. Za preliv pomešajte mleveno meso, so, beli luk i vodu. Promešajte rukama. Stavite komad po komad testa u ruku (veličine dlana), napunite ga mesom i preklopite oblikujući loptu duguljastog oblika (poput one za ragbi). Kugle kuvajte u vodi u koju treba da dodate i dve kašike skrobnog brašna pomešanog s vodom, kako se ne bi raspadale. Kuvajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu oko 40 minuta. Propržite slaninu narezanu na kockice. Kad postane hrskava, u tiganj dodajte i narezani luk, pa dinstajte konstantno mešajući. Kad se skuvaju, kuglice procedite i poslužite sa slaninom i pavlakom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading