ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali

Alo.rs

18:00

Kulinarski globus 0

Stalno ćete ga spremati.

ZASLADITE SE UKUSNIM KOLAČEM Slatkiš iz BAVARSKE sa šljivama još niste probali
Shutterstock

Bavarski kolač sa šljivama

Sastojci:

100 g putera

250 ml mleka

500 g brašna

prstohvat soli

100 g šećera

10 g vanilin-šećera

30 g kvasaca

2 jajeta

1 kg šljiva

2 kašike šećera

Priprema:

Otopite maslac, pa u njega ulijte hladno mleko. U drugu činiju izmešajte ostale sastojke za testo, no pazite da so i kvasac ne stavite jedno do drugog. Dodajte to u prvu smesu. Miksajte testo dok se više ne bude lepilo za činiju, oko 20-40 minuta. Pokrijte testo peškirom i ostavite da se udvostruči. Opet ga premesite. Razvucite ga što tanje i stavite u namašćen kalup. Na testo poslažite što više prepolovljenih šljiva. Pecite kolač 25-35 minuta na 150 stepeni ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi. Nakon vađenja iz rerne odmah pospite kolač šećerom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading