MIRIŠE NA MORE Tradicionalne grčke krofnice su poslastica sa starog dvora

Alo.rs/B. Paunović

13:30

Kulinarski globus 0

Nadev može biti po vašoj želji.

trpeza
Shutterstock

Grčke krofnice

Sastojci:

Za testo:

250 g brašna

1 jaje

10 g šećera

10 g svežeg kvasca

300 ml mlake vode

sirup

500 ml vode

700 g šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

Napravite sirup od vode, šećera i soka od limuna. Pustite da proključa i sklonite sa vatre da se ohladi. Za testo uzmite brašno, jaje i izmrvite sveži kvasac (možete ga prethodno rastopiti u mlakoj vodi). Dodajte mlaku vodu i zamesite testo. Ostavite ga da odstoji 20 minuta. Za to vreme zagrejte ulje. Uzmite u ruku
malo testa i zatvorite šaku tako da vam između palca i kažiprsta izađe malo testa. Kašičicom uzimate te kuglice i stavljate ih u ulje i pržite ih dok ne porumene. Zatim ih vadite i na kratko ih utopite u hladan sirup, da ne bi bile previše mokre.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading