Zapečeni italijanski njoki u sosu od paradajza i spanaća su nutritivno bogat obrok koji će zadovoljiti svačije nepce

alo.rs

14:34

Kulinarski globus 0

Iako se ovo jelo može poslužiti kao bogatiji prilog uz bilo koje mesno pečenje, odlični su i sami za sebe

Zapečeni italijanski njoki u sosu od paradajza i spanaća su nutritivno bogat obrok koji će zadovoljiti svačije nepce
Shutterstock

 

Zapečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća

SASTOJCI:

1 velik crnii luk

2 čena belog luka

500 g seckanog paradajza iz konzerve (ili pasate)

1 kašika šećera

2 prstohvata soli

1 kašičica bibera

1 šaka seckanog bosiljka i origana

150 g mocarele

100 g spanaća

Za njoke:

700 g kuvanog krompira

200 g oštrog brašna

100 g pšeničnog griza

1 jaje

PRIPREMA:

Za njoke pomešati kuvan i pire krompir sa brašnom i grizom, dodati jaje i zamesiti testo od krompira. Testo će biti lepše i lakše zamesiti ako koristite ohlađen krompir. Ako je testo premekano, slobodno dodajte još malo brašna. Od testa formirati deblji rolat, iseći na komade i na dobro pobrašnjenoj podlozi uvaljati u tanak rolat. Njoke isecite, uvaljajte u brašno i ostavite na plehu. Njoke kuvajte u velikoj količini ključale slane vode 5-6 minuta. Za ovaj recept, njoki su pečeni do kraja jer će jelo završiti u rerni, pa imajte to na umu! Za sos na malo maslinovog ulja propržite seckani luk i beli luk. Kada počne da ključa, dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka 10 minuta. U sosu dodajte opran spanać isečen na deblje rezance. Ako koristite bebi spanać, nije potrebno da ga seckate. Kada spanać počne da vene, dodajte kratko prokuvane njoke i mocarelu isečenu na komade. Sve dobro izmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu. Po želji, odozgo pospite dodatno rendanim sirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C 15-20 min. Pečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća su gotovi kada se odozgo lepo zapeku.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading