DECA ĆE IH OBOŽAVATI Čamčići od testa s nadevom turske domaćice prave bar jednom nedeljno
Pide – turski specijalitet koji izgleda kao čamac od testa a ukusom podseća na picu. u. Može se puniti mlevenim mesom, povrćem i raznim vrstama sireva.
Čamčići sa nadevom
Sastojci:
100 ml vode
100 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
400 g brašna
Za fil:
200 g sitnog sira
200 g kačkavalja
1 jaje
so
kobasica, opcioni
Priprema:
Pomešajte mleko i vodu, pa zagrejte dok ne bude mlako. Dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Zatim dodajte so i ulje, pa postepeno brašno. Zamesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Za to vreme pripremite fil. Spojite sitni sir, rendani sir i jaje, posolite po ukusu. Dobijeno testo podelite na jednake delove, otprilike šest. Svaku oklagijom razvucite u elipsu dužine do 20 cm.
Na testo stavite fil, pa krajeve zatvorite tako da dobijete oblik čamca. Uradite isto sa preostalim testom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Gotove čamce premažite mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)