I ZA OKO I ZA ZUB Alfajorse, vanilice na argentinski način, očaraće vas bogatstvom svog ukusa
Alfajorsi, kolačići punjeni mlečnom čokoladom, poslastica su povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom, koja vuče korene s juga Španije, a Španci su je preuzeli iz arapske kulture.
Alfajor
Sastojci:
320 g kukuruznog brašna
180 g glatkog brašna
200 g šećera u prahu
150 g margarina sobne temperature
1 kašičica praška za pecivo
2 žumanca
1 belance
narendana korica jednog limuna
1/2 kašike brendija ili konjaka
Za fil:
300 g karamel krema
Za ukrašavanje:
mleveni kokos
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prosejete sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo) kako bi testo imalo prozračniju teksturu. Zatim kremasto umutite margarin i šećer i dodajte žumanca i belanca. Dobro umutite i ulijte rakiju, suve sastojke i limunovu koricu. Trebalo bi da dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Testo razvaljajte na 0,5 cm debljine i isecite krugove prečnika oko 6 cm. Krugove poređajte na pleh obložen pek-papirom, pa ostavite da se ohlade u frižideru oko sat pre pečenja. Pecite kolače 10-15 minuta na 160 stepeni. Kada su pečeni i ohlađeni, jedan pečeni krug premažite karamelom, pa ga preklopite drugim. Kolačiće uvaljajte u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)