I ZA OKO I ZA ZUB Alfajorse, vanilice na argentinski način, očaraće vas bogatstvom svog ukusa

Trpeza/I.V.

18:03

Kulinarski globus 0

Alfajorsi, kolačići punjeni mlečnom čokoladom, poslastica su povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom, koja vuče korene s juga Španije, a Španci su je preuzeli iz arapske kulture.

alfajor, argentinske vanilice
Shutterstock

 

Alfajor

Sastojci:

320 g kukuruznog brašna

180 g glatkog brašna

200 g šećera u prahu

150 g margarina sobne temperature

1 kašičica praška za pecivo

2 žumanca

1 belance

narendana korica jednog limuna

1/2 kašike brendija ili konjaka

Za fil:

300 g karamel krema

Za ukrašavanje:

mleveni kokos

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Prosejete sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo) kako bi testo imalo prozračniju teksturu. Zatim kremasto umutite margarin i šećer i dodajte žumanca i belanca. Dobro umutite i ulijte rakiju, suve sastojke i limunovu koricu. Trebalo bi da dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Testo razvaljajte na 0,5 cm debljine i isecite krugove prečnika oko 6 cm. Krugove poređajte na pleh obložen pek-papirom, pa ostavite da se ohlade u frižideru oko sat pre pečenja. Pecite kolače 10-15 minuta na 160 stepeni. Kada su pečeni i ohlađeni, jedan pečeni krug premažite karamelom, pa ga preklopite drugim. Kolačiće uvaljajte u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading