Krambl sa jabukama je hit ove sezone: Tradicionalni britanski kolač, koji vole i srbi, po receptu Džejmi Olivera

NajŽena

15:10

Kulinarski globus 0

Desert koji će vaš dom ispuniti najslađim mirisima...

Krambl
Firn / imageBROKER / Profimedia

Krambl je tradicionalni britanski recept, a Džejmi Oliver ima odličan recept sa samo pet sastojaka. Osvojiće vas fantastičnim ukusom, ali i jednostavnom pripremom. Krambl možete pripremiti sa raznim voćem koje je u sezoni, jabukama, šljivama, borovnicama ili breskvama, i uvek će biti podjednako ukusan i mirisan. Recept koji potpisuje poznati kuvar Džejmi Oliver savršena je osnova za vašu igru u kuhinji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

 

Crumble sa jabukama

Sastojci:

1,5 kg jabuka

150 g smeđeg šećera

1 limun

50 g hladnog putera

100 g brašna

Postupak: Zagrejte rernu na 200 °C. Ogulite jabuke i isecite ih na komade od 3 cm. Isečene jabuke stavite u šerpu na srednju vatru i dodajte 100 g šećera i limunovu koricu. Pokrijte šerpu i kuvajte pet minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade. U međuvremenu isecite puter na kockice i dodajte ga u činiju sa brašnom. Vrhovima prstiju utrljajte brašno i puter dok ne dobijete izmrvljenu smesu, pa dodajte preostali šećer (50 g). Stavite kuvane jabuke u posudu za pečenje veličine 25 cm k 30 cm i pospite ih mešavinom mrvica. Pecite u rerni 25 do 30 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite krambl sa kremom ili sladoledom od vanile. Prijatno!

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading