Krambl sa jabukama je hit ove sezone: Tradicionalni britanski kolač, koji vole i srbi, po receptu Džejmi Olivera
Desert koji će vaš dom ispuniti najslađim mirisima...
Krambl je tradicionalni britanski recept, a Džejmi Oliver ima odličan recept sa samo pet sastojaka. Osvojiće vas fantastičnim ukusom, ali i jednostavnom pripremom. Krambl možete pripremiti sa raznim voćem koje je u sezoni, jabukama, šljivama, borovnicama ili breskvama, i uvek će biti podjednako ukusan i mirisan. Recept koji potpisuje poznati kuvar Džejmi Oliver savršena je osnova za vašu igru u kuhinji.
Crumble sa jabukama
Sastojci:
1,5 kg jabuka
150 g smeđeg šećera
1 limun
50 g hladnog putera
100 g brašna
Postupak: Zagrejte rernu na 200 °C. Ogulite jabuke i isecite ih na komade od 3 cm. Isečene jabuke stavite u šerpu na srednju vatru i dodajte 100 g šećera i limunovu koricu. Pokrijte šerpu i kuvajte pet minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade. U međuvremenu isecite puter na kockice i dodajte ga u činiju sa brašnom. Vrhovima prstiju utrljajte brašno i puter dok ne dobijete izmrvljenu smesu, pa dodajte preostali šećer (50 g). Stavite kuvane jabuke u posudu za pečenje veličine 25 cm k 30 cm i pospite ih mešavinom mrvica. Pecite u rerni 25 do 30 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite krambl sa kremom ili sladoledom od vanile. Prijatno!
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)