Mlečni hleb mek kao duša: Pecivo toliko lagano i slatko, prosto mami ukusom

Ana Klikovac

09:55

Kulinarski globus 0

Najmekši hleb ikada...

Hleb
Printscreen/YouTube/우미스베이킹Umi's baking

Priprema ukusnog mlečnog hleba biće odličan gastro projekat za vikend koji je pred nama. Ne brinite, nećete morati mnogo da se mučite, ali imajte na umu da hleb treba da se diže najmanje 90 minuta.

Savršen je za mazanje domaće paštete ili krem sira za doručak, a ostatak će poslužiti za pripremu slatkog hleba i tostiranja. Obavezno probajte!

Mlečni hleb

Sastojci - za bazu:

  • 20 g hlebnog brašna
  • 6 kašika vode

Drugi sastojci:

  • 300 g hlebnog brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 120 ml mlakog mleka
  • 30 g rastopljenog putera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike šećera
  • 2 jaja

Postupak: U manjoj činiji pomešati 20 g brašna i vode, staviti na vatru i mešati dok smesa ne postane glatka i gusta kao pasta. Sačekajte da se ohladi. Pripremljenu pastu pomešati sa jednim jajetom kako bi se lakše spojila sa preostalim sastojcima. Dodajte brašno, kvasac, mleko, otopljeni puter, šećer i so. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne bude potpuno glatko. Stavite testo u nauljenu činiju i ostavite da se udvostruči. Kada testo naraste, pomerite ga i podelite na tri jednaka dela. Od testa oblikujte loptice i stavite ih jednu pored druge u pripremljenu tepsiju (oko 25 k 10 cm). Pokrijte hleb krpom i sačekajte da ponovo naraste. Za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite preostalo jaje, premažite hleb i pecite ga oko 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Ako primetite da prebrzo dobija boju sa vrha, pokrijte kalup aluminijumskom folijom. Pustite da se hleb potpuno ohladi pre rezanja.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading