IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Iza ovog čuvenog jela postoji zanimljiva priča. Davnih dana , u porobljenom Konstatinopolju , imam je pao sa minareta kada je osetio miris. U pitanju je obrok sa punjenim patlidžanom koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće.

IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete
Shutterstock

Potrebno je

1 kg plavog patlidžana
3 paradajza
2 dl soka od paradajza
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema

Patlidžane prepolovite po dužini, sredinu sa semenkama izdubite i odstranite kašikom tako da dobijete patlidžane koji podsećaju na lađe. Posolite ih i ostavite da odstoje neko vreme kako bi pustili vodu.

Za to vreme, propržite na ulju crni luk koji ste prethodno iseckali. Dodajte iseckan beli luk i paradajz, a zatim začinite mirođijom i peršunom. Dodaje: so, biber, malo cimeta i šećera. Ako želite mođete da dodate i malo ljute papričice.

Patlidžane isperite vode i poređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Dok ne uvri tečnost pecite u rerni, oko 40 minuta. Na kraju, pre posluženja možete patlidžane posuti narendanim posnim kačkavaljem ili sirom.

Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading