PIKANTNE MEKSIČKE ENČILADE Tortilje kakve niste probali, prste da poližete

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Enčilade iz Meksika ili pečene punjene kukuruzne tortilje. Posebne su jer se pre pečenja preliju sosom, pa su veoma sočne.

meksičke enčilade
Shutterstock

Potrebno je

Izdinstajte seckano povrće na ulju, pa dodajte mleveno meso i ostavite da se sve zajedno lepo zapeče. Dodajte sok od paradajza, začine, pa krčkajte još par minuta. Za sos pomešajte pavlaku za kuvanje i sok od paradajza. Tortilje napunite smesom od mesa i povrća. Na dno pleha stavite malo sosa, pa poređajte tortilje i prelijte ih ostatkom sosa, pospite kačkavaljem i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading