ARAPSKI GRIZ KOLAČ Probajte Basbousu i osetite magiju iz 1001 noći

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Probajte ovu savršenu orijentalnu poslasticu, stalno ćete da je pravite. Fenomenalan spoj neobičnih ukusa i miris koji vodi u neke daleke svetove. Pred vama je Basbousa kolač.

basbousa
Shutterstock

Potrebno je

  •  1 šolja šećera
  •  1 šolja brašno
  •  1 šolja kokosovo brašno
  •  1 šolja ulja
  • 1 šolja mleka ili jogurta
  • 1 šolja griza
  • po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera
  •  3  jaja



Sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  •  2 kašike soka od limuna,narandže ili ružine vodice

Priprema

Jaja sa šećerom zajedno umutite pa dodajte sve ostale sastojke. U pleh obložen papirom za pečenje sipajte smesu. Pecite 30 min na 200 stepeni. Za to vreme, skuvajte  sirup. Napravite ga od šećera i vode i stavite da se kuva. Kad krene da ključa dodajte sok od limuna i kuvajte još oko 1-2 minuta. Sirupom prelijte vreo kolač. Za kraj, ostavite kolač da se dobro ohladi. Secite na kocke.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading