ĆULBASTIJE Gurmansko jelo sa juga Srbije

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Ćulbastije se prave od mesa, i vrlo su popularne. Mi vam donosimo originalni recept sa juga Srbije, gde su pravi specijalitet. Ovo jelo biće omiljeno gurmanima, ali i onima koji to nisu. Bešamel sos se savršeno stapa sa ćulbastijama.

ćulbastije
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g mlevene junetine
  • 400 g krompira
  • 3 manje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • so, biber, suvi biljni začin

ZA BEŠAMEL

  • 50 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli, biber, komadić sira

 

Priprema

Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve do tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme. Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler). Prelijte ćulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.

Komentari (0)

Loading