SVETOSAVSKE PERECE ZA ŠKOLSKU SLAVU U Banatu ih prave slane, a osvajaju ukusom
Školska slava, Sv. Sava, slavi se 27. januara. Svetitelj, princ, monah i veliki pokrovitelj prosvete i kulture, umro je 25. januara 1236.godine, ali je glas o njegovoj smrti stigao u Srbiju tek 27. januara. Na taj dan nema nastave u školama već postoji priredba a domaćice tradicionalno prave perece. Postoje različiti načini pripreme, mogu biti slane, slatke, posne ili mrsne. U Banatu mese slane perece, a mi vam donosimo taj recept.
Potrebno je
Za testo:
- 2 dl toplog mleka
- 500 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 prstohvat šećera
- 1/2 kašičice soli
- 50 ml ulja
- 1 žumance
Za premaz:
- 1 belance
Slani preliv:
- 1,5 kašika brašna
- 1/2 kašike soli
- po potrebi hladne vode
Priprema:
Rastopite kvasac u mlakom mleku pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Ostavite 10 minuta da naraste. Dodajte žumance, ulje i brašno pa zamesite fino glatko testo da se ne lepi za ruke. Onda ostavite testo pola sata na toplom. Kidajte od testa manje komadiće, pa rastanjite prstima u dugačak štapić, te oblikujte u perece. U pleh obložen pek-papirom ređajte perece. Zatim ih premažite umućenim belancetom i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju blago žutu boju. Pripremite preliv od sledećih sastojaka: so i brašno pomešajte pa dolivajte vodu, dok ne dobijete gustinu kao za palačinke. Izvadite perece pred kraj pečenja, pa ih išarajte prelivom i dopecite još 2 do 3 minuta.
TRIKOVI ZA SAVRŠENU PILETINU Napravite ovako i biće hrskava spolja, i mekana iznutra
Ako želite da piletina ispadne sočna, primenite ove jednostavne trikove iskusnih domaćica.
PALENTA SA SIROM Jednostavan doručak za jutra koja se pamte, kao iz bakine kuhinje
Pravi se brzo i lako, a zdrava je i ukusna.
AKO RADITE OVO KADA PRAVITE PALAČINKE BIĆE ŽILAVE Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Ako želite savršeno vazdušaste, mekane i ukusne palačinke, izbegnite sledeće greške.
CEZAR SALATA Rapsodija ukusa nastala 1924 godine osvaja od prvog zalogaja, za dane koji se pamte
Cezar Kardini, pre tačno jednog veka, napravio je najpoznatiju salatu na svetu. Sa godinama recept je menjan pa danas postoje brojne varijacije, ove obrok salate. Donosimo vam recept koji se smatra originalnim.
DALMATINSKA PAŠTICADA Gurmanski specijalitet za one izbirljive, po tradicionalnom receptu
Popularno dinstano jelo od govedine kuvano u slatko kiselkastom sosu, nastalo u Dalmaciji, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)