SVETOSAVSKE PERECE ZA ŠKOLSKU SLAVU U Banatu ih prave slane, a osvajaju ukusom

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Školska slava, Sv. Sava, slavi se 27. januara. Svetitelj, princ, monah i veliki pokrovitelj prosvete i kulture, umro je 25. januara 1236.godine, ali je glas o njegovoj smrti stigao u Srbiju tek 27. januara. Na taj dan nema nastave u školama već postoji priredba a domaćice tradicionalno prave perece. Postoje različiti načini pripreme, mogu biti slane, slatke, posne ili mrsne. U Banatu mese slane perece, a mi vam donosimo taj recept.

svetosavske perece
Shutterstock

Potrebno je
Za testo:

  • 2 dl toplog mleka
  • 500 g brašna 
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 prstohvat šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 1 žumance

Za premaz:

  • 1 belance

Slani preliv:

  • 1,5 kašika brašna
  • 1/2 kašike soli
  • po potrebi hladne vode

Priprema:
Rastopite kvasac u mlakom mleku pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Ostavite 10 minuta da naraste. Dodajte žumance, ulje i brašno pa zamesite fino glatko testo da se ne lepi za ruke. Onda ostavite testo pola sata na toplom. Kidajte od testa manje komadiće, pa rastanjite prstima u dugačak štapić, te oblikujte u perece. U pleh obložen pek-papirom ređajte perece. Zatim ih premažite umućenim belancetom i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju blago žutu boju. Pripremite preliv od sledećih sastojaka: so i brašno pomešajte pa dolivajte vodu, dok ne dobijete gustinu kao za palačinke. Izvadite perece pred kraj pečenja, pa ih išarajte prelivom i dopecite još 2 do 3 minuta.

Komentari (0)

Loading