SRNEĆA LEĐA Vode poreklo iz Austrije i Nemačke a služile su se u elitnim restoranima kod nas
Fenomenalna torta koja se peče u kalupu izduženog oblika što podseća na srneći file, pa otuda i naziv.
Potrebno je
Za koru:
- 150 g čokolade
- 150 g margarina
- 150 g šećera
- 100 g mlevenog keksa
- 30 g kakaoa
- 150 g mlevenih oraha
- 6 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 150 g šećera
- 150 ml mleka
- 150 g čokolade
- 150 g putera
- 1 kašika ruma
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca mutite dok ne dobijete čvrst šne, pa dodajte šećer i žumanca. Umutite, pa dodajte mleveni keks, mlevene orahe i kakao, pa ponovo dobro umutite. Dodajte otopljen margarin i čokoladu istopljenu na pari, umutite, pa smesu izlijte u kalup za pečenje poluvaljkastog oblika. Pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na na 180 stepeni. U šerpu dodajte izlomljenu čokoladu, šečer, iseckan puter i mleko, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa. Onda smanjite temperaturu i mešajte još 5 minuta dok ne dobijete gušću teksturu. Dodajte rum na kraju. Prohlađenu koru presecite uzdužno na 3 dela. Preko prve kore nanesite ohlađen fil, pa je prekrijte drugom korom. Ponovite postupak, pa drugi sloj fila prekrijte korom. Preko nje rasporedite ostatak fila iskoristite kao glazuru. Bon appetit!
AKO RADITE OVO KADA PRAVITE PALAČINKE BIĆE ŽILAVE Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Ako želite savršeno vazdušaste, mekane i ukusne palačinke, izbegnite sledeće greške.
CEZAR SALATA Rapsodija ukusa nastala 1924 godine osvaja od prvog zalogaja, za dane koji se pamte
Cezar Kardini, pre tačno jednog veka, napravio je najpoznatiju salatu na svetu. Sa godinama recept je menjan pa danas postoje brojne varijacije, ove obrok salate. Donosimo vam recept koji se smatra originalnim.
DALMATINSKA PAŠTICADA Gurmanski specijalitet za one izbirljive, po tradicionalnom receptu
Popularno dinstano jelo od govedine kuvano u slatko kiselkastom sosu, nastalo u Dalmaciji, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
OČISTITE ZAGORELI TIGANJ ZA SAMO 20 DINARA Uz pomoć ove namirnice će se sijati kao ogledalo
Namirnica koju svaka domaćica ima u kuhinji očistiće zagorelo posuđe brzo i lako.
VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok
Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)