LAVAŠ Čuveni tradiionalni jermenski hleb, greje dušu i telo, uživaćete u svakom zalogaju
Oduševiće svakoga ko bude probao a pravi se od samo nekoliko sastojaka.
Potrebno je
- 4 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 1 1/2 šolje tople vode
- 2 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte toplu vodu postepeno dok mesite testo. Kada se sastojci dobro sjedine, dodajte maslinovo ulje i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da odmara 30-60 minuta. Podelite testo na male lopte veličine oraha. Na radnoj površini posutoj brašnom razvijte svaku loptu u tanku ploču, sličnu tortilji. Zagrejte tiganj ili gril na srednjejakoj vatri. Stavite tanku ploču testa na vruću površinu i pecite nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatnosmeđa i formira se karakteristična lavaš mehuričasta tekstura. Ponavljajte postupak s preostalim lopticama testa.
Možda vas zanima:
HLEB SA ČIA SEMENKAMA I LANOM Od 3 vrste brašna, biće svež i nekoliko dana, kao izmišljen za savršeno jutro
Zdrav i fenomenalnog ukusa, pravićete stalno.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
BRZI HLEB MEKAN KAO DUŠA Zagrejaće vam dušu i telo, a uspeće svima
Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, a pravi je raj za nepca.
NAAN HLEB Dolazi iz Indije, a hrskav i poseban, osvojiće vas od prvog zalogaja
Tradicionalni indijski hleb, jednostavan, ukusan i hrskav, peče se originalno u tandori rerni, ali podjednako može da bude ukusan i ako ga spremite u tiganju. Dodajte ga kao prilog nekom jelu ili konzumirajte samostalno, svakako je neodoljiv
2 GLAVNA SAVETA ZA BEŠAMEL SOS Daće šmek svakom jelu, a dobićete brojne komplimente
Primenite ove jednostavne savete i dobićete najbolji bešamel sos.
SAVETI ISKUSNIH DOMAĆICA ZA NAJBOLJU PROJU Biće sveža dugo i neće se mrviti
Napravite ukusnu proju koja će da ostane sveža i sutradan.
SELJAČKA PITA SA SIROM I KAJMAKOM Smaže se očas posla, a greje dušu i telo
Fenomenalna i drugačija, idealna za doručak ili večeru.
PILETINA ZAPEČENA SA SENFOM Meso se lepi za prste, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočno i aromatično jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
NA KOJOJ TEMPERATURI SE PEČE PITA? Da bi bila savršeno ukusna nije svejedno
Pite su mnogima omiljeni izbor za doručak ili večeru, a mogu i da se služe kao prilog uz jelo. Ipak, da bi pita bila sočna i mekana, treba da znate na kojoj temperaturi da je pečete.
Komentari (0)