PREDLOZI ZA POSNI DORUČAK Pašteta od oslića i oraha, sočna proja i pita sa spanaćem i krompirom
Od ponedeljka počinje Uskršnji post pa domaćiće mogu da se nađu u nedoumici šta da naprave. U ovom tekstu vam donosimo 3 predloga za ukusan, zdrav i posan doručak koji će dugo držati sitim a raspametiće ukusom sve koji budu probali.
Pašteta od oslića i oraha
Sastojci:
- 300 grama samlevene ribe po izboru
- 3 usitnjena čena belog luka
- 1⁄2 veze seckanog peršuna
- origano po ukusu
- sok od 1⁄4 limuna
- šaka seckanih oraha
- biber i so
- 100 g posnog majoneza
Priprema:
Ribi dodajte sve ostale sastojke, začinite, pa prebacite u blender ili upotrebite štapni mikser za pasiranje. U pasiranu smesu dodajte seckani beli luk, orahe, origano, peršun i sve dobro promešajte. Seckani komadići belog luka i oraha ovoj pašteti daju poseban ukus i aromu.
Posna proja
Sastojci:
- 1 šolja (od 2dl) brašna
- 2 šolje kukuruznog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 2 kašike pečene golice
- 2 kašike pečenog suncokreta
- 1 kašika mlevenog lana
- 1 struk mladog luka
- 2 šolje kisele vode
- pola šolje ulja
- 1 kašičica soli
- origano i peršun
- slatka paprika
- susam za posipanje
Priprema:
U vanglici prvo izmešajte sve suve sastojke, pa dodajte kiselu vodu i ulje i sve dobro sjedinite. U pleh srednje veličine stavite pek-papir, pa sipajte smesu, pospite susamom i slatkom paprikom. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pita sa spanaćem i krompirom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 šolja mineralne vode
- 1/2 šolje ulja
- prstohvat soli
- 1 kg svežeg spanaća, sitno iseckanog
- 4 srednja kuvana krompira
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- so, biber, suvi začin po ukusu
- 1 šolja sojinog mleka
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte mineralnu vodu i ulje, pa umesite glatko testo.
Podelite testo na dva dela, jedan deo malo veći za dno, a drugi za pokrivanje pite. Razvucite veći deo testa i obložite dno pleha. U dubljoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i spanać, pa dinstajte dok spanać ne uvene. Dodajte kuvani krompir i nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Rasporedite fil preko testa u plehu. Prekrijte drugim delom testa, pritisnite ivice viljuškom. Isecite višak testa i napravite nekoliko rupica na površini radi ventilacije. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
PILEĆI MEDALJONI Hrskava i slasna užina koja se smaže u jednom zalogaju
Slasni i sočni, najbolje odmah stavite duplu meru.
TRIKOVI ZA SAVRŠENU PILETINU Napravite ovako i biće hrskava spolja, i mekana iznutra
Ako želite da piletina ispadne sočna, primenite ove jednostavne trikove iskusnih domaćica.
PALENTA SA SIROM Jednostavan doručak za jutra koja se pamte, kao iz bakine kuhinje
Pravi se brzo i lako, a zdrava je i ukusna.
AKO RADITE OVO KADA PRAVITE PALAČINKE BIĆE ŽILAVE Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Ako želite savršeno vazdušaste, mekane i ukusne palačinke, izbegnite sledeće greške.
CEZAR SALATA Rapsodija ukusa nastala 1924 godine osvaja od prvog zalogaja, za dane koji se pamte
Cezar Kardini, pre tačno jednog veka, napravio je najpoznatiju salatu na svetu. Sa godinama recept je menjan pa danas postoje brojne varijacije, ove obrok salate. Donosimo vam recept koji se smatra originalnim.
Komentari (0)