ČIME DA ZAMENITE JAJA U RECEPTU? Nekoliko predloga idealnih za dane posta
U nekim receptima kao npr za palačinke, dovoljno je da dodate više drugih sastojaka, kao što su mleko ili voda, i da preskočite jaje. U drugim receptima neophodna je zamena jajeta jer jelo neće biti isto. Postoji više zamena koje vezuju, zgušnjavaju ili podižu smesu, tj. deluju poput kvasca. Mi vam donosimo osnovne zamene kao i neke dodatne, koje vam u vreme Uskršnjeg posta mogu pomoći u pripremi slanih i slatkih jela.
1.Osnovne zamene
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo
2.Dodatno
-Zamenite jaje lanenim semenom
Napravite tzv "laneno jaje". Pomešajte kašiku lana sa tri kašike ključale vode pa pustite da odstoji 10 minuta. Dobićete smesu poput belanceta.
-Zamenite jaje čija semenkama
Pomešajte kašiku mlevenog čija semena sa tri kašike vode pa ostavite da odstoji 20 minuta.
-Zamenite jaje gaziranom vodom
U palačinkama možete da dodate 1/4 šoljice gazirane vode umesto jajeta.
-Akvafaba
Najsličnija belancetu, jer peni, pa možete da dobijete "sneg". Neutralnog mirisa i ukusa odgovaraće za pripremu slanih i slatkih jela. Pravilo je da 3 kašike akvafabe menjaju 1 jaje a 2 kašike menjaju belance u receptu.
PILEĆI MEDALJONI Hrskava i slasna užina koja se smaže u jednom zalogaju
Slasni i sočni, najbolje odmah stavite duplu meru.
TRIKOVI ZA SAVRŠENU PILETINU Napravite ovako i biće hrskava spolja, i mekana iznutra
Ako želite da piletina ispadne sočna, primenite ove jednostavne trikove iskusnih domaćica.
PALENTA SA SIROM Jednostavan doručak za jutra koja se pamte, kao iz bakine kuhinje
Pravi se brzo i lako, a zdrava je i ukusna.
AKO RADITE OVO KADA PRAVITE PALAČINKE BIĆE ŽILAVE Greške koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Ako želite savršeno vazdušaste, mekane i ukusne palačinke, izbegnite sledeće greške.
CEZAR SALATA Rapsodija ukusa nastala 1924 godine osvaja od prvog zalogaja, za dane koji se pamte
Cezar Kardini, pre tačno jednog veka, napravio je najpoznatiju salatu na svetu. Sa godinama recept je menjan pa danas postoje brojne varijacije, ove obrok salate. Donosimo vam recept koji se smatra originalnim.
Komentari (0)