APSOLUTNI KLASIK Neodoljiva štrudla s makom po receptu naših baka, idealna za ovu sezonu
Napravite prvom prilikom...
Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta. Osnovni sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu su testo i fil, a neki od najpoznatijih nadeva su onaj sa makom ili sa jabukama. Danas vam predlažemo da probate i recept za štrudlu sa makom, ali je pripremite kao Nemci. Oni u nadev dodaju i džem zbog kojeg je štrudla još ukusnija. Najčešće se sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Umesto džema možete da koristite i suvo grožđe, ali ga prethodno sameljite.
Sastojci:
Za testo:
480 g brašna
50 g šećera
1 limun
1/2 kašičice soli
2 kašičice suvog kvasca
240 ml mleka
30 g neslanog putera
2 žumanceta
Za fil:
220 g maka
75 g džema sa šljivama
35 g badema
240 ml mleka
40 g neslanog putera
200 g šećera
30 g prezli
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta badema
1/2 kašičice mlevenog cimeta
Recept za štrudlu sa makom i džemom:
U toplo mleko dodajte kvasac i šećera, pa promešajte. Ostavite da nadođe, pa dodajte istopljeni puter i žumanca. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so, kao i rendanu koricu limuna. Umesite glatko testo, pa umotajte u providnu foliju i ostavite da odmori nekih sat vremena. Za to vreme napravite fil. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da ključa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se malo prohladi, pa dodajte mak i mlevene bademe. Lepo sjedinite, a zatim dodajte šećer i prezle. Nastavite da mešate, pa dodajte jaje koje ste umutili sa cimetom, ekstraktom badema i džemom. Fil za štrudlu sa makom lepo sjedinite i ostavite da se ohladi. Podelite testo na 2 dela, a zatim na pobrašnjenoj površini razvucite jedan deo. Premažite filom testo, pa urolajte štrudlu. Podvucite krajeve ispod sa obe strane. Na isti način napravite i drugu štrudlu sa makom. Stavite u pleh koji ste obložili pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta. Zatim premažite štrudlu sa makom istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš!
Poslastica od testa koja može biti i užina uz šolju mleka ili čaja.
ŠTRUDLA SA ORASIMA I ČOKOLADOM Ova poslastica od testa je toliko dobra da svi traže dodatak!
Savršen izbor kada želite da obradujete ukućane specijalitetom od kiselog testa.
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!
Poslastica od testa koju svi obožavaju.
PRHKA ŠTRUDLA SA ORASIMA Kad je probate, oduševićete se i stalno ćete je praviti!
Ova štrudla može da stoji i nekoliko dana u plastičnoj kutiji ili obmotana providnom folijom.
ČOKOLADNI KUGLOF Dekorativna poslastica ukusa koji se pamti za prave sladokusce
Neodoljiv i sladak, oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ROZEN TORTA Fenomenalna poslastica za sva vremena i prilike, otopićete se od miline
Idealna za svečanu i slavsku trpezu.
PISTAĆ LOPTICE Očaravajući zalogajčići smažu se za tren oka, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Neodoljivi sitni kolači tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima
Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.
AKO VOLITE KLASIČNE MAFINE OVE ĆETE OBOŽAVATI Kikiriki puter im daje posebnu draž
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)