APSOLUTNI KLASIK Neodoljiva štrudla s makom po receptu naših baka, idealna za ovu sezonu

Ana Klikovac

20:45

Slatki kutak 0

Napravite prvom prilikom...

štrudla
Aleksandar Ilic / Panthermedia / Profimedia

Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta. Osnovni sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu su testo i fil, a neki od najpoznatijih nadeva su onaj sa makom ili sa jabukama. Danas vam predlažemo da probate i recept za štrudlu sa makom, ali je pripremite kao Nemci. Oni u nadev dodaju i džem zbog kojeg je štrudla još ukusnija. Najčešće se sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Umesto džema možete da koristite i suvo grožđe, ali ga prethodno sameljite. 

Sastojci:

Za testo:
480 g brašna
50 g šećera
1 limun
1/2 kašičice soli
2 kašičice suvog kvasca
240 ml mleka
30 g neslanog putera
2 žumanceta
Za fil:
220 g maka
75 g džema sa šljivama
35 g badema
240 ml mleka
40 g neslanog putera
200 g šećera
30 g prezli
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta badema
1/2 kašičice mlevenog cimeta

Recept za štrudlu sa makom i džemom: 

U toplo mleko dodajte kvasac i šećera, pa promešajte. Ostavite da nadođe, pa dodajte istopljeni puter i žumanca. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so, kao i rendanu koricu limuna. Umesite glatko testo, pa umotajte u providnu foliju i ostavite da odmori nekih sat vremena. Za to vreme napravite fil. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da ključa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se malo prohladi, pa dodajte mak i mlevene bademe. Lepo sjedinite, a zatim dodajte šećer i prezle. Nastavite da mešate, pa dodajte jaje koje ste umutili sa cimetom, ekstraktom badema i džemom. Fil za štrudlu sa makom lepo sjedinite i ostavite da se ohladi. Podelite testo na 2 dela, a zatim na pobrašnjenoj površini razvucite jedan deo. Premažite filom testo, pa urolajte štrudlu. Podvucite krajeve ispod sa obe strane. Na isti način napravite i drugu štrudlu sa makom. Stavite u pleh koji ste obložili pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta. Zatim premažite štrudlu sa makom istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

 

Možda vas zanima:

kladkaka

KLADKAKA Švedski desert pomera granice dobrog ukusa, a uspeće svima

10:30

16 maj, 2024

Slatki kutak

Kladkaka, tipičan švedski desert sličan američkom brauniju, u bukvalnom prevodu znači „lepljivi, blatnjavi kolač“. Hrskave spoljašnjosti i mekane, gnjecave unutrašnjosti, raspametiće i one izbirljive. Napravljen od jednostavnih sastojaka, razlikuje se od drugih kolača jer ne sadrži prašak za pecivo. Slatkiš spreman za 20 minuta, neverovatnog ukusa koji se pamti. Najbolje da ga poslužite uz voće, sladoled ili šlag.

Komentari (0)

Loading