BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Pola pleha nestane dok trepneš!
Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.
![BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Pola pleha nestane dok trepneš!](/data/images/2023-02-09/46187_shutterstock-692105770_f.jpg?timestamp=1696975200)
Sastojci:
450 g brašna
20 g svežeg kvasca
300 ml toplog mleka
50 g putera
3 kašike šećera
3 kašike ulja
1 žumance
Za fil:
300 g mlevenih oraha
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mleka
Priprema:
U šerpi umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, puter i mleko. Stavite na tihu vatru da se smlači i dodajte izmrvljen kvasac i brašno (ostavite oko 100 g). Izmešajte, poklopite i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu ili dok se smesa ne udvostruči. Tada dodajte i ostatak brašna, umesite, poklopite i neka stoji 15 minuta. Izručite testo na pobrašnjenu podlogu i premesite. Ako se lepi za ruke, dodajte malo brašna, ali testo mora da bude meko. Poklopite ga šerpom tako da se ne lepi za nju i ostavite da stoji još jedan sat. Za fil, pomešajte orahe sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte malo po malo vrućeg mleka. Smesa ne treba da bude retka, pa ne morate potrošiti svo mleko. Naraslo testo podelite na 2 ili 3 dela u zavisnosti od dužine pleha i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Namažite fil i urolajte. Poređajte štrudle u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok štrudla ne dobije zlatno-braon boju. Kada se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)