FRANCUSKI KLAFUTI Sa hrskavom korom i kremastom sredinom, najbolje odmah stavite duplu meru

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Francuski klafuti je tradicionalni desert poreklom iz francuske regije Limuzena. To je vrsta voćne pite, obično pripremljena sa višnjama, ali može da se pravi i sa drugim vrstama voća poput borovnica, trešanja, šljiva ili krušaka. Klafuti je poznat po svojoj mekanoj, kremastoj sredini i hrskavoj kori, a mnogi ga zovu i palačinka iz rerne

klafuti
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g borovnica
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 150 g brašna
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100  ml mleka
  • 70 g putera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:
Kalup za pečenje namažite puterom i pospite kristal šećerom, dovoljno samo da se pokrije dno i ivice kalupa. Jaja penasto umutite sa šećerom, dodajte pavlaku, mleko, vanilin šećer, prašak za pecivo, otopljen puter, so i na kraju brašno. Sve dobro izmešajte dok smesa ne postane glatka bez grudvica. Borovnice sipajte u kalup i prelijte dobijenom smesom. U prethodno zagrejanoj rerni kolač pecite na 180 stepeni 35 minuta. Pre služenja klafuti pospite šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading