FENOMENALNE POSLASTICE SA KAFOM Tope se u ustima, a oduševiće i one izbirljive
Tiramisu, aromatični kapkejsi, kokos rolat, sladoled ili mramorni kolač.
Tiramisu
Sastojci:
- 5 žumanaca
- 120 g šećera
- 500 g maskarpone sira
- 250 ml slatke pavlake
- 48 komada piškota
- 300 ml instant kafe
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 20 minuta. Ostavite da se ohlade, pa dodajte sir i kratko mutite mikserom da se sjedine sastojci. Umutite slatku pavlaku i aromu vanile, pa dodajte u smesu sa žumancima i izmešajte špatulom. Piškote umačite u kafu i ređajte na tacnu, 24 komada u jedan red. Pola fila rasporedite preko piškota. Preostale piškote umočite u kafu i poređajte odozgo. Ostatak fila premažite preko njih i pospite kakaoom.
Aromatični kapkejksi
Za biskvit:
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- 100 ml jogurta
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike rendane čokolade za kuvanje
- 1/2 praška za pecivo
Za fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike instant kafe u prahu
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
Pomešajte šećer, ulje, jogurt i mleko. Dodajte jedno po jedno jaje muteći sve vreme mikserom. Sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaoom i čokoladom i izmešajte kašikom. Sipajte u kalup za mafine do ¾ visine i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Probajte čačkalicom da li je biskvit unutra pečen. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, dodajte kafu i kratko mutite. Sipajte u špric za dekorisanje i nanesite kružnim pokretima na ohlađene mafine.
Kokos rolat
Sastojci:
Za koru:
- 3 jaja
- 120 g brašna
- 100 ml mleka
- 100 g šećera
- 80 g čokolade za kuvanje
- 60 g putera
- 1 kašika praha nes kafe
- 1 prašak za pecivo
- 1 prstohvat soli
Za fil:
- 220 ml mleka
- 50 g šećera
- 80 g kokosa
- 80 g putera
- 40 g skrobnog brašna
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Kora: Na tihoj vatri istopite čokoladu s mlekom i puterom. Umutite belanca sa solju u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca, sjedinite, pa sipajte prohlađenu smesu od čokolade i mutite mikserom da se sastojci sjedine. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kafom. Sipajte u podmazan pleh od rerne i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Ispečenu koru urolajte u čistu vlažnu krpu.
Fil: Na tihoj vatri kuvajte mleko i šećer dok se šećer ne istopi i ne provre, pa dodajte skrobno brašno razmućeno u malo vode. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte umućen puter i kokos. Nafilujte koru i opet urolajte. Ostavite malo fila da rolat premažete odozgo, pa pospite rendanom čokoladom. Ili istopite čokoladu s kašikom ulja i prelijte rolat.
Sladoled
Sastojci:
- 450 ml mleka
- 450 ml slatke pavlake
- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 250 ml instant kafe
Priprema:
U šerpu sipajte mleko i slatku pavlaku i stavite na šporet da se zagreju. Umutite žumanca sa šećerom da se šećer istopi. Kada se mleko i pavlaka zagreju do ključanja, sipajte umućena žumanca i mešajte na tihoj vatri nekoliko minuta da se smesa zgusne. Znaćete da je gotovo kada počne da se lepi za varjaču. Sklonite sa šporeta i sipajte kafu. Izmešajte, sipajte u plastičnu posudu s poklopcem i kad se prohladi, stavite u zamrzivač.
Mramorni kolač
Sastojci:
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 180 g šećera
- 50 g mlevenih badema
- 80 ml ulja
- 80 ml mleka
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike praha instant kafe
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom u glatku smesu. Sipajte ulje i mleko i sjedinite. U drugu posudu sipajte brašno s praškom za pecivo, mlevene bademe, prstohvat soli i vanilin šećer. Izmešajte, pa dodajte smesu od jaja, malo-pomalo, mešajući kašikom odozgo na gore. Rastvorite instant kafu sa 3 kašike vode i stavite u pola pripremljene smese koju ste odvojili u drugu posudu. Sjedinite da smesa dobije ravnomernu boju. Podmažite kalup za kuglof i pospite brašnom, pa sipajte polovinu žute smese. Cediljkom pospite preko kakao. Zatim sipajte smeđu smesu i pospite kakaoom. Sipajte preostalu žutu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta. Čačkalicom probajte da li je kolač unutra pečen. Gotov kolač okrenite na rešetku i po želji pospite šećerom u prahu. Isecite tek kada se ohladi.
AKO VOLITE KESTEN OVU POSLASTICU ĆETE OBOŽAVATI Kremasta i aromatična, prste da poližete
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
FENOMENALNE DOMAĆE KNEDLE SA LEŠNIK KREMOM Gotove začas, a pomeriće vam pamet koliko su dobre
Ako volite klasične knedle ove ćete obožavati.
ČOKO MOKO Drugačiji rolat koji se sprema začas, a topi se u ustima
Neodoljiv slatkiš nestaće sa stola odmah.
NEODOLJIVE KARAMEL ŠTANGLICE Gotove začas, a nestanu sa stola čim se postave
Slatki zalogajčići raspametiće i one koji ne vole slatko.
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)