NAJLEPŠE PUSLA TORTICE Napravite savršenu poslasticu koja će oduševiti goste, po receptu Julije Radojević

Vesna Vukadinović

14:00

U sosu sa 0

Pusla tortice s voćem su elegantne, dekorativne, nežne i imaju savršen ukus.

NAJLEPŠE PUSLA TORTICE Napravite savršenu poslasticu koja će oduševiti goste, po receptu Julije Radojević
Foto: privatna arhiva/Julia Radojević

Idealna su poslastica za tople dane, jer se sastoje od slatke prhke podloge, u kojoj je osvežavajući fil od limuna uz dodatak svežeg voća. Lako se prave, samo treba da poštujete nekoliko osnovnih pravila koja nam je otkrila Julia Radojević iz Beograda. Ona je kulinarska blogerka, autorka bloga i Instagram stranice „Slatka domaćica”, na kojoj za 176.000 vernih pratilaca objavljuje svoje slatke i slane specijalitete.

Za ovu toru je važno da se dobro umuti šam. Kako da to prepoznamo?

- Kada se pravi šam, važno je da se belanca prvo kratko zasebno umute, pa da im se potom doda šećer. Znaćete da je šam dobar kada smesa postane sjajna i kada pod prstom ne osetite kristale šećera.

Od čega zavisi da li će šam biti čvrst?

- Čvrstina šama najviše zavisi od mućenja, računajte da to radite najmanje 10 minuta mikserom. Pored toga je važno da jaja budu sveža i sobne temperature. Najbolje je da svi sastojci budu sobne temperature kako bi se bolje obradili.

NAJLEPŠE PUSLA TORTICE Napravite savršenu poslasticu koja će oduševiti goste, po receptu Julije Radojević Foto: privatna arhiva/Julia Radojević
 

Zašto se u belanca dodaju so i sirće?

- So pomaže da se jaja brže umute i stavlja se pre mućenja. Sirće ili limunov se dodaju da bi se zadržala struktura umućenog šama.

Da li gustin treba da se izmeša kašikom?

- Gustin je poželjno izmešati kašikom ali se može koristiti i mikser na najnižem stepenu. Bitno je da se samo sjedini sa smesom. Nikako ne treba premutiti jer šam može da splasne.

Koje veličine treba da budu puslice u plehu pre pečenja?

- Tu ne postoji pravilo, puslice možete praviti u raznim veličinama jer za njih nije potreban kalup. Od ove smese možete napraviti jednu veliku pusla tortu ili nekoliko manjih.

Kako se prave udubljenja za fil?

- Udubljenje je najlakše formirati kašikom tako što izvadite malo smese iz sredine ili ako ste malo veštiji, možete puslicu formirati uz pomoć špatule tako da se udubljenje napravi samo od sebe tako što ivice puslice povlačite nagore.

NAJLEPŠE PUSLA TORTICE Napravite savršenu poslasticu koja će oduševiti goste, po receptu Julije Radojević Foto: privatna arhiva/Julia Radojević
 

Da li rerna sme da se otvori da se vidi koliki su se ispekle puslice?

- Rerna nikako ne sme da se otvara. Ukoliko to uradite, pozdravite se s puslicama. Možete je otvoriti tek nakon što se puslice ispeku i ohlade u njoj.

Kako onda da znamo da su ispečene i da neće biti gnjecave unutra?

- Puslice se dugo suše, tako da je dovoljno pridržavati se vremena pečenja koje piše u receptu i možete biti sigurni da neće biti gnjecave.

Ako puknu, da li mogu da se poprave?

- Normalno je da puslice malo popucaju jer se šam širi tokom pečenja ali to nije problem jer će fil sve prekriti. Nikako ih nemojte bacati, čak i ako mnogo popucaju. Stavite ih u čaše i napravite desert u čaši.

Da li se fil muti mikserom dok se kuva?

- Bolje je mutiti žicom jer tada imate bolju kontrolu i uvid u proces zgušnjavanja. Mikserom je bolje mutiti kada se fil ohladi.

Koje voće može još da se koristi umesto limuna?

- Limun je u ovom receptu osnova, tako da se ne može izostaviti niti zameniti. Možete dodati u ovaj fil voće po želji.

Savet: Ako vam puslice ispucaju, stavite u čaše, dodajte red fila, red voća i dobićete fantastičan desert u čaši.

NAJLEPŠE PUSLA TORTICE Napravite savršenu poslasticu koja će oduševiti goste, po receptu Julije Radojević Foto: privatna arhiva/Julia Radojević
 

RECEPT: Pusla tortice

Sastojci:

Za puslice:

4 belanca

200 g šećera

2 kašičice limunovog soka

1 kašičica gustina

prstohvat soli

Za fil od limuna:

4 žumanca

120 g putera

80 g šećera

80 ml limunovog soka

Kora od 1 limuna

Još:

150 ml umućene slatke pavlake

sveže voće po želji

seckani pistaći

Priprema:

Puslice: Rernu zagrejte na 200 stepeni, idealan je režim gde se pale i gornji i donji grejač. Umutite belanca i so. Čim smesa postane penasta, postepeno dodajte šećer i mutite 10 minuta da dobijete čvrstu i sjajnu smesu. Dodajte sirće i mutite još 30 sekundi. Dodajte gustin kroz sito i ručno umešajte. Smesu stavite u dresir kesu i pravite puslice na plehu obloženom pek-papirom. Sredinu puslica utisnite. Čim pleh stavite u rernu smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite 1 sat i 40 minuta. Rernu ne otvarajte ni posle tog vremena, samo je isključite i ostavite puslice da se ohlade. Kad ih izvadite iz rerne, špatulom ih odvojite od pek-papira.

Fil: Stavite na ringlu šećer, koru i sok od limuna. Kada se šećer istopi, dodajte žumanca i mešajte konstantno dva minuta na većoj temperaturi. Zatim postepeni dodajte kockice putera sobne temperature i mešajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider dok puslice ne budu gotove. Na svaku puslicu stavite 2-3 kašičice fila, malo slatke pavlake, iseckano sveže voće i pistaće.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading