Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa lešnicima po receptu Ilijane Kovačević iz Banjaluke.
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite nežne kremaste ukuse u kombinaciji sa orašastim i jačim ukusima, onda je ova torta pravi izbor za vas. Čokoladna i slatka, odgovaraće svakoj prilici, počev od rođendana, slave ili neke druge prilike. Recept nam je dala Ilijana Kovačević, profesorka biologije iz Banjaluke. Kuvanje joj nije profesija, već više hobi u kome uživa i kome se svakodnevno s ljubavlju posvećuje. Nalog na Instagramu "domaćice lako ti je" posvećen je kuvanju, lepom raspoloženju, i rešavanju slatkih muka koje mogu snaći svaku ženu, mamu i domaćicu. Rođena Hercegovka, uživa da kuva za svoju porodicu, a inspiraciju za nova jela nalazi upravo i u rodnoj Bileći.
Gde ste prvi put čuli za ovu tortu?
- Monte sam prvi put probala na jednom dečjem rođendanu. Ukus me je oduševio. Sramota
me je bila da tražim još jedno parče, pa sam skromno upitala za naziv torte i sledeći vikend se
našla na mom stolu. Najviše mi se dopalo što nije preslatka, što je puna lešnika i na prvi zalogaj
sam znala da je to torta mog života.
U kojim prilikama biste je poslužili?
- U svim mogućim prilikama. Bilo da je u pitanju rođendan, 7. ili 77, rođenje deteta ili jedan sasvim običan dan a želite da pokažete nekome koliko vam znači, ili u znak zahvalnosti, ova torta je pravi izbor.
Da li ste je nekada pravili s drugim sastojcima?
- Mogli biste umesto lešnika da stavite kikiriki ili umesto kore sa belancima da naređate keks natopljen u mleko. Dobićete potpuno novu dimenziju ukusa. Ali mislim da je savršena takva kakva jeste.
Da li može da se stavi puter umesto margarina i koliko bi to promenilo ukus?
- Izbor je na vama, ali puter je uvek bolji izbor. Ima mekan, kremast i bogat ukus, dok je margarin prilično uljane teksture.
Kada biste rečima opisali ovu tortu?
- Desert koji mazi nepce i ostavlja sladak trag u sećanju. Nežna tekstura kreme i komadići lešnika su neodoljiva kombinacija slatkog i orašastog, dok je čokoladna glazura pravi pogodak za sladokusce, čineći svaki zalogaj pravim užitkom.
Koje je vaše omiljeno jelo?
- Lazanje. Da li postoji neko da ih ne voli? Setite se samo mačka Garfilda koji živi da bi jeo ovo ukusno jelo.
Šta ne volite da pravite?
- Breskvice. Oduzimaju zaista puno vremena, a ukus im je prosečan.
Koje jelo od svih koje ste pravili vam je bilo najzahtevnije i zašto?
- Ajvar definitivno.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti, koji brzinski desert biste napravili?
- Lava kolač, koji može iz rerne odmah na degustaciju, ne treba mu hlađenje.
Sastojci:
Za koru:
75 g lešnika
3 belanca
3 kašike šećera
3 kašike brašna
Za fil:
3 žumanca
50 g šećera
1 puding od vanile
1 kašika brašna
0,5 l mleka
1 vanilin šećer
125 g margarina
50 g čokolade
Dodatno:
100 g lešnik-krema
75 g keksa
Za ganaš:
200 ml slatke pavlake
200 g kvalitetne mlečne čokolade
Za dekoraciju:
lešnici
Priprema:
Za koru ispržite lešnike u tiganju i oklagijom usitnite. Rasporedite ih u kalup. Belanca umutite u čvrsti sneg, pa postepeno dodajte šećer, zatim brašno i promešajte varjačom. Onda rasporedite belanca preko lešnika. Pecite oko 15 do 20 minuta na 180 stepeni. Kada se prohladi, odvojte nožem stranice od obruča, prevrnite na tacnu, tako da lešnici ostanu gore.
Za fil umutite žumance sa šećerom pa dodajte 1 dl mleka, puding i brašno, a ostatak mleka stavite da se kuva. Smesu sipajte u ostatak provrelog mleka, pa mešajte na srednjoj temperaturi da se zgusne fil. Prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U prohlađen fil dodajte margarin sobne temperature iseckan na listiće, pa mikserom umutite. Podelite fil na dva jednaka dela.
U jedan deo fila dodajte čokoladu otopljenu na pari.
Za ganaš zagrejte 200 ml pavlake, ali da ne provri. U nju dodajte mlečnu čokoladu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Premažite lešnike lešnik-kremom, pa polomljeni keks ređajte preko toga. Premažite žutim filom pa tamnim. Ganašom prelijte tortu i dekorišite usitnjenim lešnicima.
Možda vas zanima:
VIKTORIJA TORTA Eksplozija ukusa u samo jednom zalogaju, a miriše na nedelju
Fenomenalna poslastica koja se topi u ustima.
ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
AKO VOLITE KESTEN OVU POSLASTICU ĆETE OBOŽAVATI Kremasta i aromatična, prste da poližete
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
ŠARLOTA SA JAGODAMA Raskošna poslastica u savršenom kremasto-voćnom spoju, pravi raj za sladokusce
Raspametiće i one izbirljive.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)