Moćni saveznik iz košnice MATIČNA MLEČ

alo.rs/A. T.

19:42

Zdravi zalogaji 0

Zahvaljujući matičnom mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi pet-šest godina, a radilica samo dva meseca.

Moćni saveznik iz košnice MATIČNA MLEČ
Schutterstock

 

Matični mleč je kremasta, mlečnobela do žuta, veoma kisela supstanca s malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom. Njega proizvode pčele za ishranu matice, odnosno mladog legla. Razlika u boji potiče od primesa pigmenata cvetnog praha, ali ne utiče na kvalitet i farmakološke osobine mleča. Po konzistenciji i izgledu sličan je pavlaci, karakteristične je arome, koja donekle slabo podseća na fenol, ali ne na vosak. Kiselkasto-oporog je ukusa i pomalo ljut kada dospe na donji deo jezika.  Poput meda, ni mleč se ne uzima metalnom kašičicom jer metal uništava njegove lekovite sastojke

 

Hemijske osobine

Mleč je bogat proteinima, mastima, ugljenim hidratima i prema tome predstavlja veoma hranljiv, visokokalorični proizvod. Bogat je i vitaminima grupe B, naročito tijaminom, riboflavinom, piridoksinom i pantotenskom kiselinom. Najinteresantnije u mleču je prisustvo značajnih količina vitamina grupe B. U njemu se nalazi skoro desetostruko više pantotenske kiseline nego u cvetnom prahu. Dosad nije nađena nijedna materija koja bi sadržala istovremeno tako veliki broj citamina u tolikoj količini kao što je to slučaj sa mlečom. U njemu se takođe nalazi i folna kiselina, pa je koristan i u periodu pripreme za trudnoću i u prva tri meseca trudnoće, a ponajviše za jačanje imuniteta.

 

Lekovitost

Mleč i u malim količinama otklanja neke poremećaje u ljudskom organizmu i potpomaže regeneraciju ćelija posle preležanog gripa ili lakših oboljenja, a smanjuje i tegobe žena u menopauzi. Ima antibiotska svojstva, utiče i na podmlađivanje ćelija jer ih snabdeva onim

faktorima koji se gube tokom vremena, pa nedostaju u starijem dobu.

 

Pravilno čuvanje

Preporučuje se mešanje mleča razblaženog u medu u odnosu jedan prema deset, 20 ili 50. To znači da se gram mleča izmeša sa 10, 20 ili 50 grama meda. Pored toga, u cilju sprečavanja raspadanja sastojaka mleča med bi trebalo prethodno zagrevati zbog uništavanja enzima koje sadrži, s tim da se povremeno i obavezno pre upotrebe promeša. Za čuvanje koristite tegle od neutralnog stakla, uz uslov da se napune bez mehurića vazduha i dobro hermetički zatvore.

 

 

Smeša s puterom i polenom

Sastojci:

100 g putera

50 g meda

10 g polena

Priprema:

Svi sastojci se dobro izgnječe da bi se sve tri materije što bolje izmešale. Deca i odrasli mogu ovu smešu da koriste za doručak namazanu na krišku hleba. Inače je odlično sredstvo za jačanje organizma.

 

 

Smeša od meda i polena

Sastojci:

250 g tečnog meda

50 g polena

Priprema:

U emajliranom sudu ili čaši dobro se pomešaju med i polen. Uzimaju se dve ili tri kašičice dnevno, svako jutro pola sata pre jela. Ako je med kristalizovan, razredite ga grejanjem u vodi

na 30 do 35 stepeni.

Komentari (0)

Loading