BAKIN KREMASTI GRIZ Zalogaj detinjstva u jednoj kašiki
Ako želite da bude penast kao iz detinjstva, koristite mleko sa višim procentom masti i muteći griz energično dok se kuva.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 2 kašike šećera (ili po ukusu)
- 4 kašike griza
- Prstohvat soli
- Malo putera (po želji, za dodatnu kremastost)
- Cimet, kakao ili domaći pekmez za serviranje
Priprema:
Zagrejati mleko u šerpici, dodaj šećer i prstohvat soli.
Kad mleko počne da vri, postepeno sipati griz, neprestano mešajući (najbolje žicom za mućenje da ne bude grudvica).
Smanjiti vatru i kuvaj 3–5 minuta dok se griz ne zgusne (ali da ostane kremast).
Po želji dodati malo putera na kraju i mešaj dok se ne otopi.
Sipati u činiju, pospi cimetom, kakaom, orasima, ili stavi kašiku pekmeza u sredinu.
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
SAVRŠEN IZBOR ZA DORUČAK ILI VEČERU Projice sa spanaćem i sirom, potpuno zadovoljstvo u jednom zalogaju
Može da se ispeče u plehu pa je onda još brže i samo iseče u kocke
Komentari (0)